Здраве

2 Април 2023

credoweb bg

Доц. д-р Стефка Мантарова, дм

Диабетът буквално поразява организма „от глава до пети“. Едно от най-честите му усложнения е невропатията. Около 50 на сто – толкова са диабетиците, при които тя се „отключва“. И макар да не може да бъде излекувана, има начини да бъде забавена.

Дори – избегната. Как? – отговорите дава пред списание BETTY доц. д-р Стефка Мантарова, дм, която ръководи Клиниката по функционална диагностика на нервната система на ВМА.

„Диабетната невропатия е често срещано усложнение на захарния диабет, при което се уврежда периферната нервна система. Тя може да се изяви в различни форми, в зависимост от броя и вида на засегнатите структури. Полиневропатията се определя като увреда на два или повече периферни нерва“, уточнява доц. Стефка Мантарова.

Диабетната невропатия се среща в до 50% от пациентите със захарен диабет

„Около 7.5% имат полиневропатия още при поставяне на диагнозата. Може да се появи във всяка възраст, но честотата ѝ се увеличава с нарастване на възрастта на пациента и давността на заболяването“, изтъква неврологът.

Изявява се по-рано при диабет тип 2

Полът не е от значение по отношение на честотата на усложнението. „Установено е, че по-рано симптоматика развиват мъжете, докато невропатната болка е по-тежко изразена при жените“, обяснява доц. Мантарова. И не пропуска да отбележи, че от типа на диабета зависи и кога ще се появи усложнението. „При диабет тип 1 дистална полиневропатия се развива години след установяване на хипергликемията. Противоположно на това,  при тип 2 идва доста по-рано, а понякога е и причина да се диагностицира самият диабет“, споделя опита си лекарката.

При невролога – поне веднъж годишно

„Предвид факта, че до 50% от страдащите от захарен диабет имат асимптомна увреда на периферните нерви, както и че немалка част не свързват симптомите с наличието му, се препоръчва всеки новодиагностициран пациент да осъществи консултация с невролог, както и да бъде проследяван поне един път годишно“, подчертава доц. Мантарова. Тя не крие, че невропатията значително нарушава качеството на живот на пациентите: Докато първичните симптоми са свързани с много неприятни усещания, то вторичните усложнения – като диабетно стъпало, сърдечна аритмия или гастропареза – могат да имат сериозни, животозастрашаващи последствия.

Оплакванията се засилват нощем

Как се проявява невропатията? „Най-чести са сетивните симптоми (възбудни или отпадни). Типично, оплакванията започват от пръстите на краката и прогресират, като достигайки нивото на коленете, се появяват и в горните крайници. Пациентите съобщават за болка с различен интензитет и характер (пареща, стягаща, разкъсваща), промяна в сетивните усещания – дизестезии (боцкане от иглички, гъделичкане, тръпнене, лазене на мравки и др.), свръхчувствителност при допир (алодиния), чувство, че са с обути чорапи или че стъпват в памук“, изрежда ги доц. Мантарова. Оплакванията се засилват в нощните часове и могат да нарушават съня. Загубата на чувствителност за болка и температура пък е свързана с наранявания на пациента, които могат да останат незабелязани.

Може да засегне и нервите на главата

Доц. Мантарова разказва, че при асиметричните форми на невропатия е характерно засягането на очедвигателните нерви, което се изявява с болка и двойно виждане. За радост, пациентите обикновено се възстановяват спонтанно в рамките на 3 месеца. „Макар и рядко, захарният диабет може да е причина за увреда на лицевия нерв, която понякога е с рецидивиращ характер или двустранно засягане. Типично в този случай е, че липсват промени във вкуса и възстановяването е спонтанно, в рамките на 3 до 6 месеца“, споделя опита си специалистката от ВМА. При по-редки форми – като предната исхемична оптична невропатия, се наблюдава и загуба на зрение.

Изпотяването при хранене е характерен симптом

Гадене, повръщане след нахранване, подуване на корема, затруднено преглъщане, нощна диария или запек пък са сред гастроинтестиналните прояви на невропатията. При някои пациенти се нарушава и потната секреция – тя може да е както намалена или липсваща (анхидроза), така и повишена (хиперхидроза). „Много характерно е изпотяването по време на хранене“, обръща внимание доц. Мантарова и признава още че над 50% от диабетиците страдат от дисфункция на пикочния мехур, а при мъжете често се установява еректилна дисфункция. Макар и рядко, може да се наблюдават и т.нар. автономни симптоми: „Симптоматичната автономна невропатия не е честа и обикновено се развива при по-голяма давност на заболяването. Появява се интолеранс към физически усилия, тахикардия в покой, ортостатична хипотония (замайване, слабост и отмаляване до синкоп при изправяне от легнало или седнало положение)“.

Рисковите фактори – от високо кръвно до пушене

Тежестта на симптомите е пряко свързана с давността на захарния диабет (повече от 10 години) и степента на гликемичния контрол. От значение са възрастта (над 70 години), по-високият ръст и теглото. Артериалната хипертензия и хипертриглицеридемията са независими рискови фактори за развитие на диабетна невропатия при диабет тип 1. При тип 2  артериалната хипертензия, наднорменото тегло и тютюнопушенето допринасят за появата на диабетната полиневропатия. И други фактори влияят негативно: Приемът на алкохол или невротоксични медикаменти (химиотерапия), дефицитът на Витамин В12 (особено при лечение с метформин или инхибитори на протонната помпа), хипотиреоидизмът, бъбречните и онкологични заболявания, както и други полиневропатии (наследствени или възпалителни) допълнително агравират увредата на периферните нерви при диабетиците. Не са изключва и влиянието на генетични и епигенетични механизми.

Контролът на кръвната захар е ключов

Доц. Мантарова признава – за жалост, веднъж появила се, диабетната полиневропатия не може да се излекува дефинитивно. „По-редките асиметрични форми са по-благоприятни – протичат монофазно и се самоограничават в рамките на 3-6 месеца. За съжаление, най-честата дистална симетрична полиневропатия има прогресивен ход, който обаче значително може да се забави – основно чрез повлияване на първопричината“, успокоява ръководителката на Клиниката по функционална диагностика на нервната система във ВМА.

„Оптималният гликемичен контрол и липсата на големи флуктуации (колебания) в нивата на кръвната захар са най-надеждният начин за повлияване прогреса на заболяването. Допълнително – оптималният контрол на артериалното налягане и серумните липиди, отказът от тютюнопушене, ограничаването на консумацията на алкохол или други токсични за нервната система субстанции, поддържането на нормално тегло и умерено физическо натоварване – биха увеличили шансовете за забавяне увредата на периферните нерви“, категорична е доц. Мантарова.

Грижете се за ходилата си

Специалистката от ВМА препоръчва на диабетиците да отделят специално внимание на грижата за ходилата си. Важно е добре да подбират чорапите и обувките си, както и незабавно да лекуват дори и минимални кожни наранявания. За подобряване на микроваскуларното хранене се препоръчва прием на периферни вазодилататори. Има данни, че приемът на алфа-липоева киселина, като антиоксидант, и на витамини от група В също могат да са от полза.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook