Не е тайна, че в условията на силен стрес не е лесно да се концентрираш. С такава ситуация се сблъскват всички студенти по време на сесия. Учените обаче откриха универсален начин за справяне с проблема. Те установиха, че кучето със сигурност ще помогне да се преодолее безпокойството, предизвикано от изпитите.

Според специалисти от Университета на Британска Колумбия, Канада, терапията с кучета става все по-популярна в университетите по целия свят, но никой досега не се е опитал да провери дали еднократното общуване с четириногия приятел оказва влияние върху успеваемостта на студентите. Проведените от учените експерименти обаче категорично доказали ползата от кучето, то действително намалява стреса и негативните емоции.

Експертите проверили промените в състоянието на 300 студенти доброволци преди и след изпитите. Някои от студентите играли с кучета преди началото на сесията, други след поредния изпит, а трети изобщо не общували с четириногите. Експериментът продължил две седмици. Оказало се, че положителният ефект от контакта с кучетата продължил дори сред като са минали 10 часа. Студентите, които си играли животните, по-рядко се оплаквали от стрес, негативни емоции и чувствали по-голяма поддръжка от страна на околните.

Сподели във Facebook