UV лъчите увреждат дори без изгаряния

С д-р Елмира Павлова, дерматолог, управител на Националния онкологичен медицински център, София, разговаря Камен Здравков.

- Д-р Павлова, само на плажа ли трябва да се мажем с кремове против слънцето?
- Не, те трябва да се използват и на всички други места, където продължително време пребиваваме на открито и с много оголени части от тялото. Такова място например е планината.

По-ниските температури във високите части не бива да ни заблуждават. Слънчевото греене на високо е особено интензивно. В автомобила също трябва да сме защитени, въпреки че климатикът осигурява нормални температури, защото стъклата пропускат UVA и UVB лъчите. Все още са малко колите със специални защитни стъкла.

- Има ли смисъл в града да си слагаме слънцезащитни мазила?
- Само по откритите части – лицето, шията, ръцете. Особено ако се движим на открито между 11 и 17 часа, когато слънцето е най-интензивно.

- Облачното време предпазва ли ни от слънчевите лъчи?
- Това е една стара заблуда. С увеличаването на озоновата дупка слънчевата радиация през последните години е доста сериозна. Когато през лятото (от май до октомври) има облаци, слънцето не блести в очите ни и често не е чак толкова горещо, но това не спира вредните лъчи. Затова независимо от облачността, ако сте разсъблечени, отново нанесете защитните кремове.

- Оказва се, че е трудно да се намери мярката между ползата от излагане на слънце и опасността от кожен рак...
- Мярката е различна за отделните хора според техния тип кожа, но и според възрастта. По-светлите хора със сигурност трябва да се пазят стриктно от продължително излагане на слънце. Това няма да ги ощети с нищо, но ще ги предпази от проблеми. Освен това печенето е абсолютно нежелателно за децата до 2-годишна възраст. Те трябва да престояват на открито в определени часове, но не и да играят голи под яркото слънце! От друга страна, слънцето и почивката на море са изпитан лечебен метод за хората с псориазис.

- А не трябва ли всеки да се пече, за да си набави витамин D?
- За този синтез е достатъчно да излагаме на слънце дори малки части от тялото си за по 20-30 минути дневно. Освен това е важно и храненето с пълноценни млечни продукти. За укрепването на организма е важно адекватното движение, престоят на чист въздух, храненето. Никой не е загубил от това, че не се е пекъл, въртейки се на плажа.

Напротив, рискът от развитие на кожен рак е много сериозен при прекомерно слънчево облъчване. А често кожният рак няма никакви ранни симптоми, което при меланома може да се окаже фатално. Затова са важни периодичните профилактични прегледи при дерматолог поне веднъж годишно.

- Само рак ли причинява слънцето?
- За съжаление неразумното излагане може да доведе и до редица други проблеми. Известно е фотостареенето на кожата – поява на пигментни петна, загрубяване и набръчкване. Много хора вече проявяват соларни уртикарии – бързопреходен червен сърбящ обрив по цялото тяло, а не само по изложените на слънце части. Слънцето влошава състоянието на хората с розацея, както и на пациентите, които приемат някои медикаменти.

- Ще стане ли някога модно да бъдеш с естествена кожа, а не със слънчев загар?
- Слънчевият загар става модерен в Европа, когато Коко Шанел се връща в Париж силно почерняла от едномесечен круиз с яхта. Но знаете, че дълги векове един от белезите на аристокрацията е била млечната кожа. Само физическите работници са имали загар. Всичко е въпрос на тенденции, но при доказаната вреда от системните кожни изгаряния не трябва да се робува на модата.

Напоследък се установи, че дори и без изгаряния, комулативната доза на поетите от кожата лъчи през годините може да причини уврждания. От това не са защитени дори и хората с вродено по-тъмна кожа, които по принцип не изгарят. Затова е важно да се използват слънцезащитните кремове. Те са все по-съвършени и нямат вредно влияние върху организма.

За малките деца се препоръчват т.нар. физически филтри – плътни кремове, които по физически, а не по химически път отблъскват лъчите. Те се измиват по-трудно, но това е пренебрежимо неудобство в сравнение с полезния ефект

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 127