В канадската провинция Квебек няколко крупни производители на цигари са осъдени за изплатят 17 милиарда долара на пушачи, които са пострадали от вредния си навик, пише агенция Reuters. Груповият иск е подписан и подаден от повече от 100 хиляди пушачи. Те настояват производителите на цигари да ги компенсират за здравословните им проблеми, провокирани от пушенето. Хората смятат, че компаниите не са ги осведомили достатъчно подборно за вредата от цигарите.

Всеки, подписал се под иска, може да получи обезщетение от 24 хил. до 100 хил. долара. Сумата ще зависи от тежестта на заболяването, предизвикано от пушенето.

Още по темата

Съвсем наскоро властите в Хавай съобщиха, че започват още по-сериозна битка с употребата на цигари сред населението. Според законодателството на САЩ продажбата на тютюневи изделия е забранена за лица под 18-годишна възраст, като най-безкомпромисни в борбата с порока са в Хавай. Преди години щатът стана първият, в който цигарите бяха забранени за лица под 21 години. Новият законопроект, подготвен от местните власти, предвижда поетапно покачване на тази граница, като първо забраната обхване всички до 30-годишна възраст, после до 40- и 50-годишнна възраст и т.н. Ако законът влезе в сила, през 2024 г. хората, които не са навършили 100 години, няма да могат да си купят цигари.

Сподели във Facebook