В мярката е истината

С д-р Стефан Николов, гастроентеролог в МБАЛ „Софиямед”, разговаря Галина Спасова

- Д-р Николов, когато в жегата говорим за алкохол и за влиянието му върху стомашно-чревния тракт, резонно е първо да коментираме бирата.
- Всъщност алкохол се пие винаги, независимо от сезоните, но щом се затопли, хората предпочитат да пият бира, бели вина или розе. По принцип бирата има ниско алкохолно съдържание. Проблемът с нея, както и с останалите нискоалкохолни напитки, е, че много силно дразнят лигавицата на стомаха и стимулират отделянето на повече стомашни сокове. Второ, при един здрав човек, когато е гладен, се отделя много малко солна киселина.

При хората, склонни към язви, към гастрити, към рефлукс езофагити, се отделя голямо количество солна киселина и заради това някои специалисти смятат, че язвите и гастритите при тях са по-скоро проблем не толкова на лигавицата, колкото са въпрос на регулация на солно-киселата секреция. Парадоксът е, че по-висококонцентрираните алкохоли повишават по-слабо солно-киселата секреция. И затова язваджиите и хората, които са склонни към гастрити, от собствен опит са се научили да избягват нискоконцентрираните алкохолни питиета, каквито са различните аперитиви, дижестиви, вина.

- Ако се върнем към бирата, която мнозина пият вместо вода...
- Лошото е това, че в сегашната бира се съдържат разпенващи средства, стабилизатори, които й позволяват да издържа по 20-30 дни и повече, както и други добавки, които ние невинаги знаем точно какви са. Само в най-добрите пивоварни, които държат на името си, се поддържа в общи линии стандартът. Именно тези стабилизатори, пенители и други подобрители на вкуса биха могли да имат отражение върху храносмилателната система. Но за да бъдем честни, трябва да кажем, че и самият алкохол, който се съдържа в бирата, освен че дразни стомаха, дванадесетопръстника,

би могъл да има негативно отражение върху черния дроб. Реално почти всичко минава през черния дроб. И той се уврежда, ако трябва да преработи голямо количество алкохол. За да внесем яснота в понятията, добре е да се знае, че има няколко вида алкохолна консумация според народопсихологията. Северните нации - норвежци, финландци, руснаци - практикуват т.нар. суицидно (самоубийствено) пиене, те пият по много, без да се замислят за последиците. А южните народи пият за удоволствие и по-скоро слабоконцентрирани напитки. Те консумират качествени вина, и то в комбинация с качествени храни. И тук идва максимата, че всичко е въпрос на мярка.

- Какъв е нашенският тип пиене?
- Ние се намираме някъде по средата. Тоест консумираме концентрати, обаче заедно с мезета. Рядко ще видите българин, който да седне да пие ракия без някакво мезе. В България има райони, където се консумира и много вино - Пловдивско, около Асеновград, има около морето райони с много добри и качествени вина. Винарски район е и Северозападът, около Видин.

- Има ли безопасни, дори полезни количества алкохол?
- Очевидно това е част от нашия живот, част от  цялата история на цивилизацията и аз смятам, че не можем да отхвърлим някои алкохоли в ниски количества. Например лично аз смятам, че червеното вино има дори позитивен ефект върху организма по простата причина, че в ципата и семките на червеното грозде се съдържат антиоксиданти. Има проучвания във Франция, където се консумира много вино, и то системно. В районите, където се отдават предпочитания на червеното вино, относителният процент на карцином на дебелото черво е по-нисък. За съжаление консумацията на големи количества понякога води до чернодробна цироза.

- Има ли  средства, които да предпазят черния дроб от алкохолната увреда при умерена консумация, разбира се?
- Всеки човек, който намира, че алкохолът има място в неговия начин на живот, би трябвало винаги да си осигури възможност да се предпази от неблагоприятното му въздействие. Има няколко препарата, които се използват, но напоследък излязоха два  – „Хепасейв” и  „Хепасейв S” . Това са билкови препарати, но с мощно антиоксидантно действие и хепатопротективен ефект – което означава, че те защитават чернодробните клетки.

Препаратът „Хепасейв S” има и добавени витамини, които помагат за възстановяване на периферната нервна система. Доказано е, че тя се уврежда от алкохола. При хора с алкохолна зависимост много често се наблюдават т.нар. алкохолни полиневропатии. И в такива случаи се използват витамини от групата В. Това върши работа, особено в по-ранните стадии на полиневропатията. Аз смятам, че е добре тези препарати да се приемат периодично, особено тогава, когато по една или друга причина се консумира алкохол. Редно е да се каже, че примерно над 200-300 милилитра около 40-градусов концентрат седмично - това е вече алкохолизъм.

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 58