Здраве

1 Февруари 2016

1573

Животът днес

Изключително мразовитите дни не са най-подходящото време за профилактични прегледи, но понякога точно когато температурите са под нулата и улиците са заледени, кабинетите са най-свободни. Не отлагайте дълго годишния си преглед, защото практиката показва, че в крайна сметка повечето хора го пропускат. Причините за това са много. На първо място, отсъствието на някакви оплаквания за мнозина е равносилно на липса на каквито и да е проблеми в организма. Но това не е вярно! Редица неблагоприятни промени в тялото могат дълго време да протичат без видими признаци. Неслучайно няколко болести се наричат „тихият убиец“ или най-малкото „тихият крадец на здраве“. На второ място е отсъствието на стройна и задължителна система за профилактика в България. Здравната каса предоставя известни възможности в това отношение, дори личните лекари на хартия са длъжни да проверяват някои от параметрите на състоянието ни, но това така и не проработи масово и ефективно. Докато за автомобилите например няма възможност да прескочиш нито прегледа, нито годишната поддръжка. А и собствениците на хубава кола дават мило и драго да я пазят и поддържат, докато собствениците на все още здраво тяло обикновено смятат, че нямат нужда от „ходене по лекари“... Но това е друга тема.

И така, какво е добре да се направи, за да не пренебрегваме здравето си:

  1. При децата
  • Уверете се, че сте поставили всички задължителни ваксини навреме. Обсъдете с лекаря си кои от препоръчителните ваксини са подходящи за вашето дете. Бъдете уверени, че антиваксиналната истерия, която се развихри у нас, не почива на реални факти. Напротив, въздържането от основните ваксини е изключително опасно. В най-благоденстващите държави нивото на ваксинално покритие е най-високо. Нали не смятате, че там хората не са загрижени за децата си или не знаят какво правят?
  • Заведете малкото на офталмолог, много от проблемите със зрението в ранната възраст не са очевидни и могат да бъдат пропуснати. Мързеливото око например може лесно и окончателно да се излекува в ранния етап и доста по-трудно и с възможна остатъчна увреда, ако закъснеете.
  • Стоматолог: още от първите поникнали зъби създайте навик в детето, че периодичното посещение при зъболекаря е задължително. Не е вярно, че млечните зъби нямат особено значение, защото така и така ще опадат. В ранното детство се залагат много от тенденциите в оралния статус на възрастния човек. Съвременните технологии позволяват да се преодолеят всякакви аномалии в зъбното развитие.
  • Общ преглед: тъй като повечето деца боледуват често, техният лекар ги преглежда периодично. Но дори детето да не е имало скоро вирусна инфекция, заведете го при педиатъра. Той ще пусне някои основни кръвни изследвания, урина; ще провери индекса на телесната маса; при съмнения за някакви промени във вътрешните органи или нервната система ще ви насочи към специалист.

2. При жените

  • Гинеколог! Дори да сте се изследвали за опасните щамове на човешкия папиломен вирус HPV, които потенциално причиняват рак на маточната шийка, и при вас резултатът е бил отрицателен, не прескачайте срещата с гинеколога. А ако не знаете статуса си по отношение на тази хронична инфекция, редовната цитонамазка е повече от задължителна. Също така и ехографският преглед на малкия таз и гърдите.
  • Остеопороза: ако сте над 40 години, не се доверявайте на апарати, които определят костната плътност на петата и на китката на ръката. Меродавното изследване е на бедрената шийка и на лумбалния отдел на гръбначния стълб. В началото остеопорозата не боли и не пречи, но с напредването си като нищо ще направи живота ви ад. Съвременното лечение може да постигне възстановяване на загубената костна плътност. За съжаление повечето пациенти започват лечение едва след преживяна фрактура.

3. При мъжете

  • Уролог! Ако сте на или над 50 г., е време за първия преглед на простатата. Преди това е добре да си направите кръвно изследване за простатноспецифичен антиген и да отидете при уролога с готовия резултат.

4. При двата пола

  • Измерване на кръвното налягане с маншет на мишницата поне веднъж на три месеца. При установени гранични или високи стойности – над 135/ 85 мм живачен стълб, и/или аритмия - по-често измерване, записване на резултатите и консултация с кардиолог.
  • Кръвни изследвания: добре е профилактично да се пуснат следните показатели – кръвна картина, глюкоза (на гладно), С-реактивен протеин, чернодробни проби – АСАТ и АЛАТ, бъбречна функция – креатинин и урея, пикочна киселина, профил на холестерола – общ, HDL, LDL, триглицериди.
  • Очен преглед с измерване на вътреочното налягане и оглед на очното дъно. Ранното установяване на глаукома и макулна дегенерация е решаващо за овладяването им и предотвратяване на слепота.
  • ЕКГ, а над 40 г. ехокардиография – веднъж на три години, ако няма оплаквания.
  • Над 50 г. за мъжете и над 55 г. за жените е добре да се направи колоноскопия – оглед на дебелото черво, особено ако във фамилията има починали или болни от карцином на червото. Също така при оплаквания, свързани с нередовна дефекация, кървене, болки. При нормален резултат от колоноскопията нова може да се направи след 5 години. А при установени изменения гастроентерологът определя периодичността на изследванията.
Сподели във Facebook