От руската Федерална служба по надзор в сферата на защитата на правата на потребителите и благополучието на човека (Роспотребнадзор) определиха времето, когато в страната ще се активизира първата вълна на заболеваемост от грип. Според прогнозите на експертите това ще стане в средата на есента. Всяка година вирусните инфекции започват интензивно да се разпространяват през септември. Това е свързано с масовото завръщане от отпуски и началото на учебната година за ученици и студенти. Грипът по правило се появява по-късно. Тази година обаче се очаква в средата на есента, като това са само прогнози, казаха специалистите от Роспотребнадзор на пресконференция. Ваксинирането срещу грип ще започне в началото на септември.

Според Световната здравна организация през сезон 2018-2019 г. се очаква основно грип В, както и А - H3N2 и H1N1. Пикът на заболяването обикновено е през януари-март.

Според статистиката всяка година грипът отнема живота на средно 650 хиляди души в целия свят. Особеното коварство на заболяването е, че то предизвиква много усложнения, между които инфаркт и инсулт.

Сподели във Facebook