Здраве

28 Февруари 2021

Животът днес

Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) даде зелена светлина пред ваксината срещу коронавируса на компанията Johnson & Johnson.

В съобщението на FDA се казва: „Johnson & Johnson ще достави 20 милиона дози ваксина до края на март и до 100 милиона дози до края на юни“. От агенцията подчертават, че препаратът е одобрен за използване в спешни ситуации.

През октомври миналата година компанията Johnson & Johnson спря ваксината, заради появата на неизвестни странични ефекти при доброволците, участващи в изпитванията. А от Световната здравна организация заявиха, че решаващо значение има безопасността в изследователския процес.

В началото на февруари компанията подаде заявка за регистрация на ваксината срещу COVID-19 в САЩ. Според представители на Johnson & Johnson в третата фаза на изпитванията препаратът е показал ефективност до 85%, като тя се прилага в една доза.

Векторната ваксина на Johnson & Johnson е третата срещу коронавируса, одобрена в САЩ. Другите две са на компаниите Pfizer и Moderna.

Сподели във Facebook