- Д-р Делчева, защо вместо с ведро и слънчево настроение след мрачната зима мнозина са изтощени и уморени? Идват ли с такива оплаквания при вас?
- През пролетта около 1/3 от населението изпитва по-дискретни или по-изразени симптоми на умора, което означава физическо неразположение, трудна концентрация, снижена работоспособност, отпадналост, лесна уморяемост, меланхолично настроение, понякога до депресивни мисли. Това е така, защото организмът изпитва затруднения при прехода от зимата, когато има по-малко слънце, по-къс ден и по правило двигателната активност е силно снижена. Идват пациенти и само с такива оплаквания, като си мислят, че са болни, но при изследванията се установява, че или има леки отклонения, или неразположението се дължи на по-трудната адаптация на организма. Не е болест, но симптомите наподобяват болестно състояние заради изпитвания дискомфорт.

- Кои хора са особено податливи на умората през пролетта?
- Тези, които през зимата са консумирали повече меса, тежки, тлъсти храни, особено вечер, задръстили са организма си с токсини, не са се движили достатъчно. За съжаление обездвижването, особено през зимата, липсата на навици за спорт и движение на открито са много характерни за българите. Пролетната умора не е неизбежна, но може да се предотврати със здравословно хранене и движение и през зимата. Умората настъпва при младите хора, които имат по-забързан делник и не обръщат особено внимание на здравето си. От друга страна – те често работят на няколко места, имат повече грижи около децата и тези обстоятелства се наслагват върху сезонно обусловените причини за отпадналост и умора. В детството и юношеството предпоставки за отслабване на организма създават напрежението и стресът в училище, несъответстващите на възможностите на детето родителски амбиции, претовареността. В по-напреднала възраст пък освен обичайното наличие на различни хронични заболявания по принцип движението през зимата е твърде ограничено.

- При чувство на отпадналост обикновено се набляга на повече кафета.
- Прекаляването с кафе и енергийни напитки трябва да се избягва. Освен че няма да помогнат, може да предизвикат сърцебиене, раздразнителност. Не бива да се увеличава обичайната доза от 1-2 кафета дневно. Много важно е човек да се настрои добронамерено, защото позитивната нагласа тонизира организма и дава енергия. Раздразнителните, агресивните хора са по-уязвими на физически и емоционални сривове. Най-достъпното средство за борба с пролетната умора е да се увеличи движението, по възможност на открито, сред природата. Но голяма полза има и от всекидневна дихателна гимнастика на отворен прозорец – бавно и дълбоко вдишване и бързо издишване. Всякакви упражнения са добри, йога е особено препоръчителна, но трябва да се направи добро загряване и въобще по възможност заниманията да се провеждат с учител. Редуването на топли и студени душове също тонизира цялото тяло, премахва отрицателната енергия. Да не се подценяват достатъчният сън и физиологичният ритъм при редуването на активност и почивка, вниманието към приема на витамини и течности. В аптеките се предлага препаратът Амбинор, който е отлична подкрепа на организма – тъй като съдържа две жизненоважни аминокиселини - аргинин и аспартат. Те подпомагат синтеза на определени хормони, които като цяло стимулират имунната система, подпомагат детоксикацията (да се направи „пролетно почистване” и на тялото). Ако след двуседмичен прием по 3 ампули дневно оплакванията продължат и не се получи очакваното тонизиране, би трябвало да се потърси консултация с лекар.

- Трябва ли да се внимава при съчетаване с други лекарства или препарати?
- Не, напротив, Амбинор подпомага и усилва действието на другите медикаменти. Това е напълно безопасно средство, без странични ефекти. Подходящо е и за деца над 2,5 години. Стимулира умствената активност. Повлиява синтеза на мелатонин и по този начин подобрява съня, а оттам и общия тонус, бодрост и самочувствие.

Сподели във Facebook