В здравното досие изследвания и диагнози са винаги достъпни онлайн

Информация за алергии, направени имунизации, диспансеризация, приемани лекарства – това са само част от данните, които всеки българин ще може да види в електронното си здравно досие, което стартира до броени дни. Достъпът ще става с ПИН код, който ще се получава лично, най-вероятно при джипито. Ползите за пациента са много. На първо място, той винаги има подръка – в интернет, достъп до основните си медицински данни. Това може да се окаже много важно, ако човекът внезапно се разболее и бъде закаран спешно в болница.

Лекарят ще може да се запознае с всички негови диагнози и дори ако прецени, да потърси съвет от лекуващия хроничното заболяване например. Друг плюс е, че при необходимост или желание да бъде потърсено второ мнение не се налага болният да издирва или съхранява резултати от изследвания, а само ще предостави на избрания доктор личния си код, за да може той да разгледа всички записани в досието данни. По желание може да се активира опция за уведомяване по имейл, когато някой прави промени в тях.

Така пациентът ще има пълен контрол върху въвежданата информация и може да сигнализира за грешки или неверни данни. Освен това в раздела „Прегледи”  може да се визуализират данните от всеки извършен преглед във вид на амбулаторен лист. В „Болнични листи” излиза информация за болничните листи, изписани за всяко конкретно заболяване, с възможност за търсене по броя на дните или типа. Всеки такъв документ е свързан със съответния амбулаторен лист, където има подробни данни за съответното заболяване.

Информацията не свършва дотук. Раздел „Диспансери” включва само един екран, в който се представят основните данни за диспансеризации на лицето. Ако те са повече, срещу всяка има подробности за диагнозата. Досието съдържа още информация дали пациентът попада в някоя рискова група – например ако има високо кръвно, той трябва да бъде наблюдаван поради увеличения риск от инсулт или инфаркт. Съдържат се още всички описани в рецептурната книжка диагнози и предписани медикаменти. В „Лабораторни данни” пък са изброени хронологично всички направени изследвания. В случай на съмнение за неадекватна терапия или дори лекарска грешка системата позволява бързо да бъдат прегледани всички извършени лечебни манипулации.

С електронния достъп има възможност да се прегледа информация на подопечно лице – това означава родителите да проследят лечението на детето си или дали са отразени вярно имунизациите му.

За лекарите промяната ще е свързана най-вече с момента на подаване на данните. Джипитата например сега се отчитат на НЗОК за извършените прегледи един път месечно. След старта на електронното досие ще трябва да правят това в реално време.

Всеки, който е бил здравноосигурен, има електронно досие. Това означава, че дори при прекъснати права има отразени записи, както и че занапред  поставените му диагнози, предписани лекарства и издадени епикризи ще бъдат отразявани в централната база данни. Попълването на подобна здравна информация не е свързано с начина на заплащане на здравните услуги. Досиета ще имат дори чужденци, които се лекуват у нас с европейската здравна карта.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 47