Здраве

19 Декември 2011

1621

Животът днес

Важна ваксина става достъпна

България стана 23-ата страна от ЕС, която полага усилия за превенцията на рака на маточната шийка чрез широкото прилагане на ваксината срещу човешкия папиломен вирус. За този вирус нобеловият лауреат проф. Харалд Цур Хаузен доказа, че причинява едно от най-разпространените злокачествени заболявания при жените, от което всяка година у нас умират над 350 души.

През 2012 година Министерството на здравеопазването отпуска на НЗОК два милиона лева за финансиране на 50% от цената на ваксината, която трябва да се прилага при момичетата преди началото на половия живот. Това стана ясно по време на Четвъртата национална среща по проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“, която се проведе на 8 и 9 декември в София.

По време на форума стана ясно, че практиката на използване на здравни медиатори, които да осъществяват връзката с труднодостъпните етнически общности, дава много добри резултати. За съжаление броят им в цялата страна е недостатъчен. Засега те са малко над 100, разпределени в 55 от 264 общини.

Затова всяка година ще бъдат обучавани нови попълнения здравни медиатори във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София.

Според д-р Клара Балджиева, председател на Националното сдружение на педиатрите от доболничната помощ, навременната профилактика на рака на маточната шийка се сблъсква с редица трудности, защото родителите невинаги осъзнават една сериозна, но бъдеща опасност за здравето на децата си. „Затова сме обнадеждени като детски лекари и смятаме, че един по-гъвкав подход по въпроса с реимбурсирането ще даде своя резултат. Ваксината е едната страна на профилактиката – другата е скринингът сред полово активните жени.”

Във връзка с опасенията, че извън ваксинационния календар могат да останат значителни групи деца, особено от етнически общности, Росица Иванова, главен координатор на Съвета по етнически и интеграционни въпроси към Министерския съвет заяви пред в. „Живот и Здраве”, че по проект на Националната програма ФАР са проведени  обучения на медицински екипи и общопрактикуващи лекари, на семейства и младежи, представители на ромската общност за съдействие при извършването на профилактични прегледи и ваксинации в общността. В рамките на проекта са доставени: 23 мобилни медицински единици – флуорографи, лекарска практика, гинекологични единици, педиатрични единици, мамографи, ехографи и клинични лаборатории от най-високо технологично ниво. Министерството на здравеопазването осигурява всяка година бюджет за определен брой прегледи с тях, насочени единствено към представители на ромската етническа общност. Длъжността на здравния медиатор е мост между ромските общности и здравните и социалните служби. Тази мярка е иновативна за България, но тя е успешно въведена и е доказала своята ефективност в редица европейски страни за подобряване достъпа на ромите до здравните и социалните служби и преодоляване на дискриминационните нагласи към тях. Здравните медиатори са лицата, които ходят от къща на къща и разясняват необходимостта от ваксиниране на децата. Те вземат от съответния личен лекар списък на неваксинираните деца и тяхната задача е да осигурят пълно покритие. (ЖЗ)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 196