Ваксина пази от ротавирусна инфекция

От 2010 г. ротавирусната ваксина е включена в националния препоръчителен календар, а в много европейски страни тя е задължителна. Защо все още опасно подценяваме диарията при малките деца?
Отговорът е на доц. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести.
 
Всяко остро диарийно заболяване, особено в детската възраст, има много тежки последици, а честотата на ротавирусите сред причинителите е еднаква навсякъде – между 40 и 60% във възрастта от 0 до 5 години. Днес в Европа всеки ден по едно дете умира от ротавирусна инфекция. А се знае, че всички деца до третата си година се срещат с ротавируси. У нас едно от всеки три деца до 3-годишна възраст, постъпили в болница, е именно с такава инфекция.

Тя се понася изключително тежко, тъй като оплакванията са силно изразени - коремни болки, непрекъснати позиви за повръщане, чести диарийни изхождания, тежко обезводняване, което има извънредно сериозни последици за всеки организъм, но особено за детския. Настъпват промени в електролитния баланс, които могат да бъдат преодолени единствено и само чрез умело интензивно лечение. И след преминаване на заболяването също остават тежки последици.

На какво се дължи широкото му разпространение? Първо, на естеството на самия вирус - 95% от децата до едногодишна възраст са заразени от ротавируси. Второ, заразяването става много лесно заради изключително ниската инфектираща доза, затова и най-стриктната хигиена не може да предпази децата. По тази причина борбата с ротавирусните инфекции е много трудна.

Сред причинителите на диарии единствено срещу ротавирусите има ваксина. Механизмът на изграждане на имунитет все още не е изяснен, но се знае, че първото заболяване протича най-тежко. Върху този факт се базира и принципът на ваксината - имунизирайки детето между втория и шестия месец, изкуствено предизвикваме първата среща с ротавируса, която обаче не води до заболяване. И впоследствие, дори и да се прекара, заболяването протича в много лека форма.

Ваксината се дава на два приема през устата през интервал от един месец и е абсолютно безболезнена, съвместима е с всички задължителни ваксини в България. Заради изключително високата степен на безопасност ваксината Ротарикс е удостоена с Prix Galien, което е нещо като Нобелова награда в областта на имунопрепаратите.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 176