Здраве

8 Октомври 2012

1780

Петър Галев

Ваксини и специални препарати пазят от грипа

С акад. Ангел Гълъбов, Институт по микробиология към БАН,  разговаря Петър Галев

- Акад. Гълъбов, излезе информация, че през зимата идва грип-мутант, какво да очакваме?
- Думата „мутант” плаши хората, но фактически всеки нов грипен щам възниква чрез мутация. В случая става въпрос за нов вариант на грипния вирус А (H3N2), който даде нормална грипна вълна в Австралия, Нова Зеландия и региона. Този щам е нарeчен „Виктория” и се явява продължение на циркулиращия през миналата година вирус „Пърт”. По принцип вирусът А (H3N2) е причинител на над 90 на сто от всички грипни заболявания след голямата хонгконгска пандемия през 1968 година.

Още за грипа - симптоми и лечение, може да прочетете в тематичната страница в CredoWeb ГРИП


- След като основно този тип вирус ни разболява от 44 години, защо не се направи трайна ваксина срещу него?
- Защото повърхностно разположените върху вируса белтъци хемаглутинин и невраминидаза мутират постоянно и неограничено във времето. Затова се налага всяка година да се изработват специфични ваксини, съобразени с тези мутации.

- Само гриповете с екзотични имена ли причиняват жертви?
- Нищо подобно! У нас около 1700 души годишно умират от грипа и неговите последствия, дори при нормална сезонна епидемия. Най-застрашените групи са на хората над 60-65 години, хронично болните и малките деца. Сезонният грип е главният враг. За сравнение ще посоча, че така нареченият „свински грип”, който причини последната пандемия, беше с поне 10 пъти по-ниска смъртност, отколкото сезонните грипни вълни. Проблемът на този грип беше, че поразяваше деца, млади хора с някакъв подлежащ здравословен проблем и бременни жени, при това в края на лятото, което не е типично за България.

- Защо водещи специалисти се събрахте в Парламента по повод на грипа?
- Целта беше да се върви постепенно към безплатно ваксиниране на възрастните хора, малките деца и рисковите контингенти. Защото грипът има и много сериозен икономически аспект. Всяка година епидемиите струват на държавата над 80 милиона лева. Много по-изгодно е да не допуснеш дадено заболяване, отколкото след това да го лекуваш. Да не говорим за ползите за отделния човек, ако се предпази от грип. Вече има модернизирани ваксини, които се прилагат интрадермално с почти микроскопична игличка и особено при възрастните хора дават по-добър резултат.

- Смятате ли, че вече е ясен правилният подход при заболяване от грип?
- За съжаление, все още има доста неразбиране и инерция при лечението на грипа. Липсва специален курс по вирусология в медицинските университети, в който да се обясняват особеностите на отделните причинители на вирусни инфекции. Първите симптоми на грипа не се причиняват от дихателната система, където се размножава вирусът, а от едни токсични вещества, които са продукти на оксидативния стрес, възникващ при заболяването. Увреждат се най-малките кръвоносни съдове в тялото – артериолите и капилярите и затова страда целият организъм. От там идва високата температура, втрисането, болките в ставите и мускулите, силното главоболие. В началото няма кашлица и хрема.

- Какви грешки се допускат в лечението?
- Например предписването на антибиотици в първите дни от заболяването. А правилният подход при грипа е комплексен - в пет стъпки. Болният трябва задължително да си остане у дома. Започва се с химиотерапевтик, насочен конкретно срещу грипния вирус!

- В България откога се прилага специфично лечение срещу грипа?
- След като от Русия се внесе римантадина преди много години. Това лекарство беше открито в САЩ, но те не направиха технология за масово производство. Един латвиец създаде технологията и препаратът стана достъпен у нас. След това и Щатите започнаха да произвеждат римантадин под името флумадин. По-късно се откриха и инхибиторите на невраминидазата.

- Кои са другите стъпки в лечението?
- След химиопрепаратите идва борбата с оксидативния стрес чрез антиоксидантите  витамин Е (след пубертета) и витамин С.
Третата стъпка е имуномодулатор, съдържащ екстракти от ехинацея, бял кедър и диво индиго. Следващата стъпка е приемът на антибиотик, ако лекарят открие бактериална инфекция. И на последно място са симптоматичните средства срещу болките, температурата и кашлицата.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 24