Здраве

6 Април 2010

3616

Петър Галев

Ваксинирайте се срещу морбили

С доц. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести и ръководител на катедра в Медицинския университет в София, разговаря Петър Галев

През последните месеци в България се разрази епидемия от морбили – едно заболявaне, за което има ваксина и което бяхме позабравили дълги години. В момента очевидно в обществото има големи групи от хора, които не са ваксинирани, и това позволи на болестта да обхване хиляди деца, младежи и възрастни хора. При значителна част от тях се налага  болнично лечение.

Нашият екип се обърна към доц. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести и ръководител на катедра в Медицинския университет в София.

- Доц. Тихолова, нека да припомним какво представлява болестта морбили.

- Това е една от детските шарки, която се причинява от вирус и се предава по въздушно-капков път.

Когато болният човек кашля и киха, без да поставя пред лицето си кърпа или поне ръка, вирусите се разпространяват в околното пространство и попадат в организма на здравите хора през техните дихателни пътища.

Дори и без пряк контакт с болен може да настъпи заразяване, ако човек пипа замърсена с вируси повърхност, след което с ръката си нанесе тези вируси в устата, носа или очите си.

Вирусът на морбилито е изключително заразен, поради което всеки, който не е боледувал или не е имунизиран, рискува да се разболее в хода на сегашната епидемия.

- Сегашната епидемия означава ли, че много хора по някаква причина не са били обхванати от задължителните имунизации?

- Имунизацията дава много висока защита срещу морбили, поради което тя е включена в имунизационния календар на страната като задължителна ваксина.

Прави се двукратно – първия път на 12–13 месеца, а втория - между 12- и 13-годишна възраст на децата.

След като в момента имаме над 12 000 болни от морбили в цяла България, това означава, че те не са имунизирани. Ние нямахме морбили през последните 7–8 години, срещаха се единични случаи на хора, заразени при пътувания в чужбина.

Но на всички трябва да е ясно, че ако се пропускат имунизациите за ваксинопредотвратимите заразни болести, в даден момент със сигурност възниква епидемия.

- Възможно ли e човек, веднъж прекарал морбили, да се разболее втори път?

- Имунитетът вследствие на заболяване или имунизация е траен при морбили и повторно заболяване е невъзможно.

- Кои са най-честите усложнения от заболяването?

- Често хората бъркат самите симптоми на заболяването с усложненията. Болестта протича в няколко етапа.

Първият е преди появата на обрива, който започва с възпалено гърло и спаднал глас, силна хрема, зачервяване и сълзене от очите, обща отпадналост. На третия ден се появява типичният обрив, който дава основание на личните лекари да поставят диагнозата морбили. 

При децата до 5-годишна възраст, а понякога и в по-късна възраст, се явяват силна диария и повръщане. Температурата често е много висока – около 40 градуса. Но всички тези прояви не са усложнения, а характеризират самата клинична картина на морбилито. А истинските усложнения не са толкова чести.

Срещат се бронхити и пневмонии, възпаления на средното ухо, особено при по-малките деца, а много рядко имаме усложнения от страна на нервната система – енцефалопатии, временeн, преминаващ мозъчен оток и др.

- Възможно ли е хора, които са пропуснали имунизацията в детска възраст, да си я направят сега?

- Разбира се, дори това е напълно необходимо. При хората над 30–40 години болестта протича доста тежко.

Възрастните, дори и да са прекарали другите две заболявания – паротит и рубеола, от които пази тройната ваксина, могат да си поставят спокойно инжекцията, за да не се разболеят от морбили.

- Как си обяснявате твърденията, че ваксините „разбъркват” имунната система и едва ли не отслабват организма?

- Никаква доза на разум, нито на познание няма в тази теза. Едно от най-големите постижения на медицината е предотвратяването на заразни болести чрез ваксини. Това се прави от три века!

Благодарение на ваксините ние забравихме едни от най-страшните болести като едрата шарка (вариола) и детския паралич (полиомиелит). Пълни измислици са твърденията, че ваксините можели да нанесат вреда на детеродната способност или на други основни функции на организма.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 114