Здраве

30 Септември 2021

Животът днес

Проблемите със зъбите са едни от най-разпространените в света, включително и във Великобритания. Затова специалистите в тази страна откриха начин как да се справят с тях. Те предложиха в питейната вода да се добавя флуор, за да се предотврати разрушаването на зъбите.

Кариесът е основното стоматологично заболяване при децата, но той не подмината и възрастните. А е известно, че разрушаването на зъбите може съществено да повлияе върху общото здравословно състояние на хората. Учените във Великобритания стигнаха до извода, че флуорът може значително да намали скоростта на разпространение на кариеса.

Според експертите присъствието на този минерал във водата ще позволи да се намалят кариесите със 17% сред децата на богатите семейства и с 28% сред по-бедните.

Появилата се информация веднага стана предмет на спорове. Много хора изявиха опасения, че добавянето на флуор може да не е безопасно и да предизвика сериозни заболявания, включително и онкологични. Учените обаче отбелязват, че до момента няма нито едно доказателство, че този минерал може да провокира рак или други здравословни проблеми. В същото време изследванията показват, че флуорът може да предотврати разрушаването на зъбите както при децата, така и при възрастните.

Сподели във Facebook