Здраве

14 Октомври 2021

Животът днес

Кардиолози от САЩ стигнаха до извода, че всеки човек има шанса да доживее до 90, че и до 100 години, стига да спазва някои елементарни правила. В подкрепа да това твърдение е начинът на живот на дълголетниците от всички краища на планетата. Полезните и достъпни навици позволяват на хората да останат здрави, енергични и винаги да имат добро настроение.

Изследвайки столетниците по света, учените установили, че те спазват шест правила, които биха помогнали на всеки да живее дълго и щастливо.

Много пресни плодове и зеленчуци

Според специалистите повечето дълголетници в такива региони като Окинава или Сардиния употребяват отглеждани в градините им плодове и зеленчуци. В менюто им редовно присъстват бобови и пълнозърнести продукти. Що се отнася до жителите на Сардиния, те предпочитат червеното вино. То съдържа флавоноиди, които понижават нивото на холестерола.

Доказано е, че храните от растителен произход намаляват риска от инфаркт, някои видове рак, както и от образуване на тромби в кръвоносните съдове. Именно тези заболявания понижават чувствително продължителността на живота. Освен това плодовете и зеленчуците зареждат организма с витамини и антиоксиданти.

Движете се, ходете пеша

Доказано е, че силовите тренировки не са безобидни. Те натоварват прекомерно организма. Появяват се проблеми със ставите и костите, увеличават се рискът от нарушения в сърдечносъдовата дейност, не са изключени и травми.

Но упражненията с по-малка интензивност са полезни, даже необходими. Това е най-добрата профилактика срещу много заболявания, твърдят учените.

Ако седите на работното си място в продължение на 6-8 часа всеки ден, опасността да стигнете до инфаркт или инсулт още преди да сте навършили 60 г. нараства стремително. Затова експертите препоръчват поне 40 минути да се движите, може и да се разхождате или изкачвате стълби. Това е достатъчно, за да се нормализира сърдечният ритъм.

Всички дълголетници, без изключение, са много активни, като всеки ден изминават средно по 8 километра. Важното е това да се прави постоянно. Периодичното посещаване на спортната зала няма ефект.

Отделяйте повече време на семейството и близките

Според столетниците не е необходимо много, за да бъде човек щастлив. Достатъчно е да знае, че е заобиколен от близки, които ще го подкрепят и в най-трудната ситуация. Статистиката показва, че хората, които държат на семействата си и общуват често с роднините си, по-рядко изпитват дискомфорт, стрес, тревожни разстройства и депресия. А тези състояния са пряк път към много заболявания.

Повече прекарвайте на слънце и чист въздух

Слънчевата светлина е необходима на всяко същество на планетата. Човекът също не прави изключение. Ултравиолетовите лъчи помагат за изработването на витамин D в организма. Той влияе положително върху имунната система и не само. Дефицитът на този витамин увеличава риска от появата на различни заболявания като рак. 10-15 минути на слънчева светлина два пъти седмично са абсолютно достатъчни, за да се зареди организмът с витамин D, смятат специалистите. Не бива да се забравя обаче, че прекаляването с ултравиолетовите лъчи е опасно за кожата.

Поставяйте си цели и ги постигайте

Опитайте се да изпълвате със смисъл всеки ден. В противен случай ще се почувствате ненужни и ще ви налегне апатия. За някои целта може да е свързана с работата и професионалната дейност, за други - с някое увлечение или хоби. Открийте способностите си и ги развивайте, стига да ви осигуряват приятни емоции и усещания за радост, свобода и удовлетвореност.

Усмихвайте се и се смейте

Много учени са убедени, че искреният смях е най-доброто лекарство. Тази терапия намалява емоционалното напрежение. Доказано е, че позитивното възприемане на живота намалява чувствително риска от заболявания на сърдечносъдовата система и от неврози. Наслаждавайте се на всеки ден, радвайте се на живота, оставете лошото зад гърба си и шансовете ви да станете дълголетници се увеличават.

Сподели във Facebook