Пълният отказ от месо и други продукти от животински произход има негативни последици за здравето. Резултатите от наскоро проведено изследване показват, че веганите имат слаби кости, затова рискът от фрактури при тях е по-голям.

Учени от Оксфордския университет доказаха, че отказът от месо се отразява върху състоянието на церия организъм. Най-голяма е опасността за хората, които не употребяват никакви продукти от животински произход, съобщиха специалистите. Най-чести са счупванията на бедрената кост.

За да стигнат до този извод, учените провели експеримент с участието на почти 55 000 души на средна възраст 50 години. Те били разделени на четири групи според начина си на хранене. В първата група влизали хора, които консумират месо, във втората - риба, в третата – вегетарианци, а в четвъртата - вегани. Изследването продължило 17 години. Оказало се, че при вегетарианците фрактурите на костите са с 9% по-чести, а при веганите – с цели 43%.

Според специалистите този факт се обяснява с по-ниската употреба на калций и белтъчини от веганите, както и с по-ниския им индекс на масата на тялото в сравнение с хората, които консумират продукти от животински произход.

Сподели във Facebook