Според ново изследване отказът от млечни продукти, типичен за вегетарианската диета, понижава интелекта с 13 пункта. Експертите се опасяват, че растящият брой на младите хора, които са решили да станат вегетарианци, ще окаже сериозно негативно влияние върху здравето на бъдещите поколения. Специалистите отбелязват, че нивото на интелекта зависи от количеството йод, постъпващо в организма чрез храната. Недостигът на този елемент по време на бременност може да доведе до неприятни последици за детето.

Специалистите са разтревожени, че все повече млади хора избират растителната диета, отказвайки се от млечните продукти поради различни съображения. Един от основните източници на йод за организма ни обаче са точно млечните продукти. Рибата, яйцата и даже пилетата не могат в пълна степен да запълнят запаса от йод, който ни е необходим.

Учените са изчислили нивото на йод в 47 различни млечни продукта, включително соево, бадемово, кокосово, оризово и овесено мляко. Във всички тях количеството на йод е било по-ниско от това в кравето мляко. Между другото този елемент е необходим и за правилното функциониране на щитовидната жлеза.  

 

 



 

 

Сподели във Facebook