Вегетарианската диета сваля кръвното налягане

Самото преминаване към вегетарианска диета може да свали наполовина кръвното налягане, което обикновено се постига чрез медикаменти, установи японско проучване.

Преминаването към растителна храна и изключването на месото от менюто ни постига същия ефект върху артериалното ни налягане, колкото и отслабването с 5 килограма.

Японските учени стигнали до този извод, след като проследили 7 клинични опита и 32 медицински проучвания, направени през периода 1900-2013 година.

По време на клинични опити било установено, че вегетарианците имат систолично налягане (по време на съкращаване на сърцето) с 5 единици по-малко в сравнение с хората, които се хранят с месо и риба.

Що се отнася до диастоличното кръвно налягане (това при отпуснат сърдечен мускул), пациентите, които не консумират животински продукти, показали по-ниско кръвно между 2,2 и 5 единици.

Според учените намаляването на кръвното с 5 единици в милиметри от живачния стълб би довело до намаляването на смъртните случаи от болести на сърцето и от инфаркт респективно с 9 и 14 процента.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 90