Вегетарианството не винаги е здравословно

С доц. Веселка Дулева, ръководител на секция „Хранене и обществено здраве” към  Националния център по опазване на общественото здраве, разговаря Галина Спасова

- Доц. Дулева, говорим ли за вегетарианство,  има три типа реакции – на страстни  привърженици, убедени отрицатели и такива, според които всяка крайност е нежелана. Къде науката слага днес плюсове и минуси в тази дискусия?

- Вегетарианското хранене е личен избор.  Хората, които спазват подобен режим, са две основни групи. Единият тип – веганите - консумират само растителна храна, без яйца, мляко, риба. А другите са вегетарианци или лактоововегетарианци, които консумират и яйца, и млечни продукти. Трета група включват в менюто си и риба.

Ако някой реши да спазва такъв режим, ние като специалисти по хранене бихме го насочили към по-умерения тип. По принцип няма лошо за известно време да се консумира вегетарианска храна или пък да се правят  разтоварващи дни седмично или в месеца, но дългосрочното лишаване от животински продукти крие рискове.

Това хранене не може да задоволи потребностите от някои витамини, минерали, есенциални и мастни аминокиселини. Риск има по отношение приема на желязо, цинк и калций, тъй като основните източници на лесноусвоими минерали от този вид са животинските. Другият риск е за приема на витамин В12 и витамин D.

- Привържениците на вегетарианството твърдят, че ценните вещества, които се съдържат в месото, могат да бъдат набавени и от растителна храна.

- Аз не съм убедена напълно в това, например по отношение на желязото. То се съдържа освен в месото и в някои растителни продукти, само че желязото има две форми – едната е хемова, другата - нехемова. Хемовото желязо се съдържа в месото, а нехемовото - в растителни продукти.

И за да бъда напълно точна, ще ви кажа например, че средната усвояемост на желязото от храната варира между 5 и 20%, т.е. желязото, което приемаме, не се усвоява от нашия организъм 100%. Желязото от месото се усвоява около 20-30%, от растенията - от порядъка на 2 до 7%, а от бобовите храни се усвоява само 1-2% от този елемент.

Много от растителните храни са източници на вещества, които подкрепят и повишават усвояемостта на желязото, но и на такива фактори, които я намаляват. Един от промотиращите фактори е витамин С.

Ако  приемаме някаква форма на желязо с източник на витамин С или на органични киселини, които се намират в цитрусовите плодове, до известна степен усвояемостта на това желязо се повишава.

Но например в спанака, в бобовите се съдържат оксалати. В зърнените и бобовите храни се съдържат фитати, в орехите, в бобовите - полифеноли.  Всички те влошават усвояемостта на желязото. Същия ефект имат още кафето, чаят и соевите продукти. Така че доста от храните, които са изцяло растителни, съдържат вещества, намаляващи без това трудната усвояемост на желязо.

- Има ли хора, които твърдо бихте посъветвали да не предприемат вегетариански режим?

- Да. Това са девойките в периода, в който започват да менструират,  бременните или кърмещите и естествено хора със специфични заболявания.

- Сред основните мотиви „за” вегетарианството е и това, че месото съдържа токсини.

- Това е доста популярно, но не знам да има някаква сериозна научна база. Разбира се, че всеки вид храна търпи метаболизиране и преработване в  организма. В резултат на това се отделят различни крайни метаболити, които ние изхвърляме.

При  наблюдение, проведено в САЩ, доброволци няколко седмици се хранили единствено със заешко месо. И  липсата на мазнини в това месо е довела до здравословни проблеми. Затова и дори приемът само на постно месо е желателно да се избягва.

Понякога казваме, че трябва да се ограничат мазнините в месото, но все пак е необходимо човек да приема до 30% от необходимата енергия за деня от мазнините, 50-70% - за сметка на въглехидратите, и между 10 и 15 енергийни процента – от белтък.

- Вегетарианството може ли да се използва като диета за отслабване?

- Не бих казала, че това е много ефективна стратегия в тази посока, и то поради факта, че вегетарианството включва зърнени и въглехидратни храни. Даже доста от лицата, които за определено време са на вегетариански режим, в някои случаи качват килограми заради приема на повече енергия от въглехидрати.

- Какви са ползите от вегетарианския режим?

- Има и положителни страни от приема на вегетарианска храна. Поради неприемането на наситени мазнини от животински произход такъв режим може да се свърже с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, от хипертония, от развитие на диабет тип 2, също така с подобряване на  стомашно-чревните функции поради прием на повече пълнозърнести и целулозни храни.

Повечето плодове, зеленчуци и зърнени храни в менюто се свързват с намален риск от рак на гърдата и на дебелото черво. Така че  трябва да се прецени балансът между ползата и риска.
 

Сподели във Facebook