Здраве

9 Септември 2018

Животът днес

Кашлица, хрема, температура – това са част от неприятностите, които могат да ни сполетят в преходния сезон. И въпреки че септември все още може да ни зарадва с топли и слънчеви дни, навън вече е по-хладно, а това означава, че и здравето ни е подложено на изпитание. Причината е, че по-ниските температури понижават имунитета на човека.

Какви са традиционните рискове за здравето, съпътстващи есента:

Остри респираторни заболявания и грип

Обикновено се смята, че вирусите обичат студеното зимно време. Те обаче могат да се появят и през септември, когато най-малко ги очакват. Най-опасни са различните видове грип. Неговите вируси привикват към външната среда, мутират, носят огромен риск от усложнения.

На фона на понижените температури и повишената влажност започват да се активизират вирусите, които в горещото време не могат да функционират. В началото на есента хората все още подценяват външните температури и не подбират подходящото облекло, а, както вече споменахме, имунитетът в преходните и студените месеци се понижава. Той се провокира и от вредните навици, недоспиването, стреса. Есента е любим сезон и на ларингита.

Цистит

Това е много неприятно заболяване. Преохлаждането само по себе си не може да го предизвика, но понижените защитни сили на организма са идеален помощник на цистита, защото създават подходяща среда за активното размножаване на бактериите. Защитата е подходящо топло облекло.

Нервни разстройства

Думите „есен“ и „депресия“ са неразривно свързани в представите на много хора. И с основание – упадъкът на силите през този сезон, преходът към студените зимни месеци, все по-оскъдните слънчеви лъчи - всичко това може да доведе до мрачни мисли. Спасението е в позитивната нагласа, интересните занимания, новите развлечения или хобито.

Проблеми със ставите

Хората, страдащи от заболявания на ставите, с ужас очакват есента. През този период те наистина се чувстват зле, защото ставите реагират на хладното и влажно време дори се превръщат в барометър. За щастие в аптеките вече се предлагат достатъчно ефективни средства, които могат да облекчат състоянието им.

Сподели във Facebook