Без съмнение, когато става въпрос за директна консумация, хората предпочитат черешите. За сладка или десерти обаче първенството печели вишната.

Известно е, че и двата плода отдавна се използват в медицината. При това още от древността хората са се лекували не само с плодовете, а и с костилките, дори със смолата, събирана от стволовете на вишните. Ако погледнем съвременните медицински издания, ще се уверим, че вишната и черешата продължават да присъстват в арсенала на изследователите. Те продължават да изучават биологично активните им вещества, колко са полезни или вредни.

Каква е истината за черешите и вишните

В тях има витамини и минерали, но количеството им е доста умерено. Съдържат повече витамин С – 20% от препоръчваната дневна доза, но в черешите е два пъти повече – 43%. Най-важният плюс на тези плодове са антиоксидантите. От тях имат по много. Вишните съдържат повече антоциани, а черешите – полифеноли. Тези вещества са и причината учените да проявяват огромен интерес към тези плодове. Известно е, че антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които са причина за стареенето на организма, за увреждането на кръвоносните съдове и други органи, за възникването на мутации, водещи до ракови заболявания.

Вишните обаче имат преимущество пред черешите, защото съдържат по-малко захар, калории, повече витамини и минерали. Затова и специалистите обръщат повече внимание на вишните, смятайки, че те имат по-добри перспективи за здравето ни.

През тази пролет списание „Nutrients“ публикува резултатите от мащабно изследване за влиянието на черешите и вишните върху човешкия организъм. Оказва се, че те действително имат силно антиоксидантно действие, борят се с възпаленията в организма, понижават кръвното налягане. И още: помагат при проблеми със ставите, намаляват пристъпите на подагра, като понижават концентрацията на пикочна киселина в кръвта, помагат и при остеоартрит. Черешите и вишните подобряват съня, намаляват болката в мускулите, възникваща след голямо физическо натоварване и подпомагат процеса на възстановяване. Затова и вишните активно се изучават с спортната медицина. Освен това тези плодове са полезни при хора със захарен диабет, понижават лошия холестерол и вредните триглицериди. Намаляват стреса, подобряват настроението, паметта и даже помагат на обучението.

Изводът е ясен: яжте повече череши и вишни, дори сезонът им да е отминал. Не забравяйте, че замразените запазват почти всички полезни вещества на плодовете.

Сподели във Facebook