Учени от САЩ, Австралия и Канада провели изследване и установили, че само през 2019 г. горещините са станали причина за смъртта на не по-малко от 356 хиляди души по света. Като цяло смъртността, свързана с високите температури, е скочила от 1980 г. до 2016 г. със 74% и този показател продължава да расте.

Екстремните горещини са свързани минимум със 17 причини за смърт, повечето от които имат отношение към сърдечносъдовите и белодробни заболявания. Високите температури може да доведат до увеличен брой на убийствата, самоубийствата и удавянията, смятат експертите.

„Най-неприятното е, че става въпрос за скрит климатичен проблем, който убива много хора, но не впечатлява като ураганите и други събития от този род. Той просто се случва постоянно и с това е много коварен“, съобщиха специалисти от Калифорнийския университет.

Резултатите от друго изследване, проведено от учени в Канада, Австралия и Великобритания, показват, че климатиците, които са единственото спасение в горещините, значително увеличават изхвърляните в атмосферата парникови газове. Днес, в условията на глобално затопляне, са необходими по-екологични и достъпни варианти за охлаждане, предупреждават специалистите. Те препоръчват в градовете да се увеличат зелените площи, а върху сградите да се поставят покрития, които да отразяват топлината.

Сподели във Facebook