Според данните от изследване, проведено от международна група учени, витамин С не предпазва от простуди, но въпреки това се споменава на първо място, когато става въпрос за борбата с инфекциите. Изводите си специалистите направиха, след като анализираха 29 научни работи по темата, които съдържат информация за 11 603 пациента. Експертите констатирали, че витамин С не е ефективно защитно средство срещу простудите. Теорията за огромната полза от него се появи в началото на 70-те години на миналия век, когато Нобеловият лауреат Линус Полинг публикува книга, в която твърди, че приемът на големи дози витамин С му помогнал да се пребори с простудите и грипа. Той не е провели никакви клинични изследвания, но това не попречило твърдението му бързо да се разпространи.

Авторите на последното изследване са стигнали до извода, че приемът на цинк е много по-ефективен при защитата от простудите. Анализът на 15 проучвания, проведени в периода от 1966 до 2011 г., показал, че при хората, употребяващи цинк, рискът от грип и простуди е по-нисък с 30-57%.

Що се отнася до витамин С, учените установили, че той присъства в клетките на имунната система, но концентрацията му бързо намалява при инфекции. Според експертите това означава, че за защита от простуди той е слабо ефективен, но е необходим при протичането на самата болест, защото помага на клетките на имунната система по-лесно да се справят с инфекцията, ускорявайки и облекчавайки самия процес на оздравяване.

Сподели във Facebook