Американски учени от университета в Тексас направиха истинска революция в лечението диабет тип 1. Те използваха вирус-доставчик, способен да внедри специални гени. Те отговарят за производството на инсулин в надбъбречната жлеза. Вирусът, натоварен с гени, успешно преминал експериментите с лабораторни мишки.

Вирусът променял клетките на панкреаса (но не бета-клетките), като ги заставял да отделят инсулин, но само в отговор на постъпваща захар. По същия начин работят нормалните бета-клетките на надбъбречната жлеза, които при диабет тип 1 страдат от атаките на имунната система.

Учените доказали ефективността на новия метод при гризачи, на които проверявали нивото на захарта в кръвта четири пъти на ден. Терапията се провеждала в продължение на година без видими странични ефект. Учените предполагат, че и при хората няма да има странични ефекти, причинени от имунната система.

Специалистите съобщават, че използваният метод за лечение вече преминава успешни изпитания при други здравословни проблеми, включително редки детски заболявания. Съвсем скоро учените възнамеряват да започнат експерименти с новата терапия при по-големи животни.

  

 

 

Сподели във Facebook