Водата на София е една от най-добрите в Европа

Попитахме каква вода пият хората в града и региона с най-голямо потребление на животворната природна течност – в Софийско. От оператора - „Софийска вода“, слагат без притеснение своя подпис под тукашната водна визитка: водата на София е една от най-добрите в Европа, потвърдено и от ред авторитетни международни експертизи.

Софийската вода извира от Рила планина, от над 2500 метра надморска височина и се събира в язовирите „Бели Искър“ и „Искър“. Питейната вода на територията на Столичната община е мека. Тя е с много ниско съдържание на калциеви и магнезиеви йони, затова не предизвиква образуване на котлен камък. Концентрацията на калций и магнезий във водата, която столичани пият, е 10-12 пъти по-ниска от нормата за питейни води.

Важен е и рH показателят, който е определящ за възприемането на консумираната вода от организма. Софийската чешмяна вода е с приблизително рH = 7 рH единици, т.е. тя е неутрална и се приема най-лесно и естествено от организма, затова потребителите могат да я консумират ежедневно.

Тества се в акредитиран Лабораторен изпитвателен комплекс, чиито изследвания се признават навсякъде по света. Извършва се всекидневен мониторинг на водата по целия й път и се контролира качеството й както във водопроводната мрежа, така и при водоизточниците. Всеки месец се правят над 10 000 анализа за над 50 показателя.

 

 

 

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 11