Здраве

12 Ноември 2016

1802

Животът днес

 

Последни изследвания на учените установиха връзка между обезводняването и постоянното преяждане. Това дава нови възможности в борбата със затлъстяването.

Причини за затлъстяването

Желанието за ядене се обуславя от две основни усещания – глад и жажда, които се  предизвикват от хистамина. Според специалистите въпреки общоприетото мнение често жаждата се възприема като желание за ядене. Сигурен знак за жаждата е усещането за сухота в устата, но то обикновено се появява само след хранене. За да се разграничат гладът и жаждата, трябва да се пие вода преди ядене. Животните поддържат подобна последователност инстинктивно. Въпреки високото съдържание на вода в тревата те започват да пасат едва след водопой. Хората обикновено постъпват обратно – първо се хранят и след това пият вода, а преработването на твърда храна значително претоварва организма. Много учени смятат, че този ред е основна причина за затлъстяването. Те препоръчват да се пият по две чаши вода половин час преди хранене и 2 часа и половина след хранене. Обикновено след половин час може да се различи физиологичната потребност от вода от нуждата от храна. Тогава човек се чувства сит и посяга към храната, ако действително организмът му се нуждае от нея. Хората по-рядко сядат на масата, променя се и самият характер на потребността от храна. Освен това при поемане на достатъчно количество вода организмът изпитва глад за повече белтъчини, отколкото за въглехидрати, които са главните виновници за наднорменото тегло.

Учените доказаха, че приемането на повече вода помага за стопяването на излишните килограми. За загубата на 3-6 килограма са необходими по-малко от 3 седмици. Когато се пие повече вода, застоялите течности в тъканите се отделят и управлението на системата за обратно снабдяване на жизненоважните клетки с вода се улеснява. Също така ферментите, които топят мазнините, се активизират.

Как водата помага в борбата срещу килограмите?

Правилното хидратиране на организма може не само да лекува, но и да предотвратява затлъстяването. Излишните мазнини са една от основните причини за обезводняването и за объркването на жаждата и глада и замяната на пиенето на вода с приемането на храна. Само една пета от енергията, която се доставя от храната, достига до мозъка, а останалата непременно трябва да бъде изразходвана с помощта на физическо натоварване. В противен случай мазнините се натрупват.

При този подход за регулиране на килограмите изтощителните диети са излишни, защото организмът започва сам да определя безпогрешно кои храни са му необходими. С него се повишава и чувствителността на селективните рецептори, които определят потребностите на организма.

Борбата с излишните килограми с прилагане на адекватна хидратация, употреба на по-малко сол и физически упражнения е за предпочитане пред тежките диети. Те затормозяват организма и го лишават от жизненонеобходими микроелементи, което води до изтощение. Водата е основен източник на чиста енергия. Излишните количества вода се изхвърлят с урината, докато при диетите се усложнява процесът на изгаряне на мазнините до въглероден диоксид, който се изхвърля през белите дробове.

За стопяването на мазнините е важно и правилното отношение към употребата на сол. Обезводненият организъм може да се възстанови само при наличието на сол, която допринася за увеличаване на количеството на междуклетъчната вода. Когато организмът е обезводнен, той търси храна с надеждата да поеме с нея сол. Това търсене на сол е още един фактор за преяждане.

Сподели във Facebook