Д-р Антоанета Заркова

Дебелото черво в аюрведа има много важно значение за здравето и лечението на болестите. То е обиталището на ключовата за организма вата доша. Аюрведа познава влиянието на храните върху средата в дебелото черво и използва това при съставянето на хранителни програми. Още по-пряко тя манипулира тази среда чрез директно въвеждане в него на разнообразни субстанции. Биологичната целесъобразност на тези подходи се потвърждава от съвременни изследвания в медицината.

Дебелото черво в аюрведа е домът на ключовата доша за човешкото здраве, вата доша. Тя е диригентът на всички процеси в организма: нормални и патологични.

Средата, която се създава в дебелото черво след процеса на смилане, е основният показател, по който аюрведа оценява храните.

Храната оформя състава на микроорганизмите. Те са силно чувствителни на пропорциите на различните храни в диетата.

Микробните общества отговарят на диетичните промени. Изменяйки начина на хранене, те се обогатяват с нови видове, за които тази хранителна среда е благоприятна.

В последното десетилетие има бум от изследвания в областта на микроорганизмите, обитаващи различните области от човешкото тяло чрез определяне на техните гени, т. нар. микробиом. Това стана възможно с въвеждането на ново поколение генетично секвениране, бърз, автоматизиран и прецизен метод, който доведе до появата на огромен брой публикации върху компонентите на микробиома и промените, настъпващи в него.

Оказа се, че повечето клетки в нашия организъм не са човешки, а микробни; в съотношение 10:1.

99% от микробната маса е в стомашночревния тракт и упражнява както локален ефект, така и повлиява отдалечени зони и процеси. Поради това стомашно-чревният микробиом има много голямо значение за здравето.

Микробните общества участват в различни функции:

  • произвеждат полезни вещества;
  • участват в смилането на храните – преобладаващата част от продуктите на междинната обмяна, които се намират в плазмата, са от микробен произход;
  • влияят върху формирането на имунитета: възпаления или имунологичен толеранс, което очертава важната им роля за автоимунните заболявания;
  • чрез продуктите от метаболизма си може да въздействат върху гените на човека и да изменят тяхната проява.

Отглеждането на достатъчно количество от правилните видове микроорганизми в червата ни е важно условие за здравето ни.

Микробната дисбиоза в лумена на червата и в лигавицата при пациенти с рак на дебелото черво и ректума е доказана от много изследователи.

Установяването на огромната роля на нормалната чревна микрофлора във функциите на нервната система и емоционалното поведение води до безпрецедентни промени в разбирането за много психиатрични и неврологични заболявания.

Съществува силна зависимост между чревния тракт и мозъка.

Тази връзка между централната нервна система (ЦНС) и чревната нервна система е хормонална, имунологична, неврална. Формира се свързан комплекс, наречен чревно-мозъчна ос.

Отговорът на мозъка към стрес има пряко въздействие върху клетките в червата: върху чревния епител, имунните клетки в червата, невроните в червата, клетките, които задават ритъма на чревните движения, както и върху клетките, произвеждащи серотонин.  

Известно е, че стресът увеличава чревната пропускливост, с което улеснява достъпа на бактерии и големи молекули до вътрешната среда на организма.

Болестите на ЦНС може да се дължат на изменения в съотношението на микробните общества в дебелото черво.

Bifidobacterium и Lactobacillus са основните видове, които показват благоприятно въздействие при тревожност и депресия.

Микроорганизмите в червата ни са причинители или съучастници във формирането на много хронични болести като:

- алергии;

- хронични възпаления;

- рак;

- диабет;

- невродегенеративни заболявания;

- псориазис;

- рефлукс езофагит;

- затлъстяване;

- астма в детска възраст;

- възпалителни заболявания на дебелото черво;

- рак на дебелото черво и ректума и др..

Болестите при човека се свързват с глобални изменения в нашия микробиом.

Затлъстяването се свързва с промяна в съотношението на двата доминиращи вида бактерии - Bacteroidetes и Firmicutes. Тези промени повлияват метаболитния потенциал на микрофлората, която при затлъстяване има голяма способност да извлича за нас енергия от храната. Това свойство подлежи на трансплантация: колонизацията на мишки без микроби с микроби на затлъстели мишки довежда до значително натрупване на мастна тъкан.

Възможна стратегия за въздействие върху оста черва–мозък са пребиотиците – несмилаеми компоненти на храната, които спомагат растежа на полезните микроорганизми в червата.

Директен метод за управляване на хранителната среда в дебелото черво е лечението с клизми.

Според аюрведа клизмите съставляват половината от всички лечебни методи. А някои автори казват, че те представляват цялостно лечение за много заболявания.

Клизмите в аюрведа се наричат басти. Те не само „измиват“ дебелото черво, но имат многопосочно действие.

  • премахват увеличените доши и отпадните материи;
  • успокояват възбудените доши;
  • спомагат отслабването на тегло;
  • спомагат изграждането на мускулна маса;
  • подобряват сексуалните функции;
  • забавят процеса на стареене;
  • удължават живота;
  • доставят комфорт и щастие, като подобряват здравето;
  • дават сила и издръжливост;
  • стабилизират храносмилането и метаболизма;
  • подобряват интелекта;
  • прилагат се за всякакви заболявания;
  • не предизвикват усложнения;
  • засилват репродуктивната тъкан;
  • премахват всички болестотворни доши – вата, питта и капха, натрупани в тялото;
  • най-доброто средство за лечение на вата заболявания в техния корен.

Маслата, които се използват, имат напълно противоположни свойства на вата доша. Мазни, тежки и загряващи, те са противоположни на сухата, лека и студена вата, с което успешно я балансират.

Клизмата приложена в дебелото черво оказва влияние на цялото тяло и на емоциите. Влиянието ѝ не е ограничено само в дебелото черво.

Терапиите в аюрведа са строго съобразени с възрастта на пациента, стадия на заболяването, физическата издръжливост, устойчивостта на психиката и др. Изрично е посочено, че терапиите трябва да са много по-меки при деца, жени, възрастни хора, при царя и онези, които са изнежени от комфорта на живота си. Дозите на субстанциите в басти изискват голямо нагаждане спрямо нашите условия.

Класификация на басти според функцията ѝ:

1. очистваща дошите;

2. редуцираща – премахва натрупаната мастна тъкан, подобрява ендокринни и метаболитни заболявания, свързани със затлъстяване;

3. омасляваща;

4. изграждаща – повишава количеството и качеството на тъканите, особено на мускулната.

Няма възраст след една година, която да е противопоказана за басти.

Сподели във Facebook