Рисковете, които носи употребата на алкохол особено при младите хора, се пренебрегват. До този извод стигнаха учени от Бостънския медицински център, а резултатите от тяхното изследване са публикувани в Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Според някои проучвания умереното количество спиртни напитки може да има положителен ефект върху здравето, но обикновено става въпрос за хората над 50-годишна възраст. Тези изследвания автоматично изключват починалите преди тази възраст вследствие на алкохола.

А резултатите от последните проучвания показват, че над 40% от всички смъртни случаи, предизвикани от употребата на спиртни напитки, са преди навършването на 50 г. Затова учените от Бостън сигнализират, че повечето съвременни изследвания подценяват риска от алкохола, защото не отчитат целия възрастов спектър.

Експертите използвали данни от статистиката в САЩ за причините за смърт в периода от 2006 до 2010 г. и установили, че възрастта е съществен фактор. Оказва се, че 35,8% от общия брой на хората, починали вследствие на алкохола, са на възраст между 20 и 49 г. При хората над 65 г. този процент е 35.

Учените правят извода, че ползата от умерената употреба на алкохол засяга най-вече възрастните хора.

Сподели във Facebook