Здраве

19 Декември 2023

1046

credoweb bg

Световни учени опровергаха един от най-големите митове  за иновативните бездимни алтернативи – проучване доказа, че електронните цигари, устройствата с нагряване на тютюн и никотиновите торбички не водят до увеличаване на пушачите. Дори напротив – в страните, в които иновативните никотинови продукти са популярни, продажбите на цигари намаляват. Изследването на Лондонския университет „Кралица Мери“ се финансира от Националния институт за изследване на здравето и здравните грижи (NIHR) на Великобритания.

Всичко по темата

Това е най-изчерпателното проучване до момента, което поставя въпроса дали електронните цигари служат като вход към пушенето или имат принос като средство за отказ от цигарите.  Категоричният извод е, че електронните цигари и подобни алтернативни системи за доставяне на никотин, не насърчават пушенето.  Въпросът беше детайлно дискутиран и по време на годишното събитие Е-cigarette Summit   в Лондон, което събра учени и специалисти по обществено здраве от цял свят.

Тези продукти  ускоряват намаляването на тютюнопушенето като се конкурират с традиционните цигари. Необходими са обаче още данни, за да се установи в какъв мащаб, посочват учените.  

Експертите сравняват промяната в нивата на тютюнопушене в различни държави,  в които популярността на вейпинга и регулациите спрямо новите продукти също се различават. Избрани са държави със сходни в началото проценти на пушачите и продажби на цигари на глава от населението, но с различен подход и различно включване на бездимните алтернативи в здравните стратегии. Изследването сравнява Обединеното кралство, където електронните цигари се използват за отказване от пушенето, със Съединените щати и с Австралия, в която е забранена продажбата на електронни цигари, съдържащи никотин. Разглеждат се и взаимодействията между тютюнопушенето и алтернативите на никотина, които са популярни в други страни -  никотинови торбички в Швеция и устройствата с нагряване на тютюн в Япония и Южна Корея.

Вижте още >>>

Сподели във Facebook