Здраве

4 Декември 2018

Животът днес

Любимите на много хора фаст фууд, както и другите разновидности на бързите храни, увеличават риска от депресия. Това е още една причина да смените менюто си с по-здравословно.

Всички сме чували за вредата от фаст фууд. Многочислени изследвания са доказали, че употребата на такива храни може да доведе до наднормено тегло и затлъстяване. Артериите се задръстват от холестеролови плаки, а това повишава риска от инфаркт. Затлъстяването може да причини и някои онкологични заболявания.

Не на последно място заради бързите храни и рязкото покачване на захарта в кръвта хората чувстват прекалена умора и упадък на силите.

Съвсем ново изследване установи, че употребата на бързи храни повишава и опасността от депресия. Учени от Великобритания, Испания и Австралия анализирали данните от 41 международни изследвания и доказаха, че вредните продукти са свързани с хронично възпаление, което може да доведе до клинична депресия.

Преработените хранителни продукти съдържат много мазнини и повишават риска от възпаления на храносмилателната система, които след време стигат до мозъка и стават причина за отделянето на специфични невротрансмитери, регулиращи настроението на хората.

Системните възпаления оказват същото въздействие върху организма както затлъстяването, замърсения въздух и обездвижването. Затова специалистите съветват за профилактика на депресиите да се употребяват здравословни продукти като плодове и зеленчуци.

Сподели във Facebook