Здраве

28 Октомври 2013

1704

Животът днес

Все повече инициативи срещу пушенето

Мира ВАЛЕНТИНОВА

Сдружение „Зелени инициативи” прави черен списък на заведения в страната, където не се спазва забраната за тютюнопушене. Организаторите се надяват, че идеята ще бъде подкрепена както от бизнеса и медиите, така и от обикновените граждани. Всеки може да подаде сигнал за „димящо” заведение, независимо за кой град или село става въпрос, на адрес z.iniciativi@gmail.com или на фейсбук страницата https://www.facebook.com/zeleniiniciativi

„Смятаме, че в момента не толкова забраната нанася щети на оборотите на заведенията, колкото фактът, че във всеки град има привилегировани кафенета и ресторанти, които са над закона и в тях се пуши. Тази „обществена тайна” е инструмент за нелоялна конкуренция и обезсмисля усилията за приемане на новите правила”, каза пред в. „Животът днес” Диана Хусеин, председател на Сдружение „Зелени инициативи”. Към момента пушачите се радват на комфорт в над 50 заведения в София, поне 20 в Стара Загора, дълъг е списъкът и за Плевен, Варна, Бургас и Пловдив.

Според думите на Диана Хусеин най-голямата изненада от съставения само за десетина дни списък е, че във всеки голям град има много заведения за хранене, в които се пуши през деня. „Законът, който влезе в сила от 1 юни миналата година, имаше за цел да предпази непушачите от отровния дим. В крайна сметка, особено в ресторантите и кафенетата, където се предлагат аламинути, през деня се водят и деца. Не можем да си позволим да поставяме здравето им в риск” – сподели тревогата си нашата събеседничка.

Подобна инициатива – за съставяне на списък с барове, дискотеки, механи, ресторанти, нощни клубове, дискотеки, кафета и сладкарници, където се пуши - имат още три неправителствени организации. Това са „Да върнем пълната забрана”, „България без дим” и „Коалиция за живот без тютюнев дим”.
Още от въвеждането на забраната за димене на закрито стартира горещ телефон 0 700 200 09, на който гражданите могат да алармират, когато станат свидетели на пренебрегване на забраната, а от call центъра препращат сигнала до контролния орган, който е към Регионалните здравни инспекции.

„Заедно с колегите подкрепяме гражданските протести срещу отмяната на забраната за тютюнопушене на закрито. Вярваме, че това е превантивна мярка, която ще запази здравето на българите и ще ги защити от излагане на риска от тютюнев дим. Не е наша работа обаче да сравняваме сигналите и списъците, а само да алармираме за проблема, така че държавата да си свърши работата. Трябва да се намери ефективен механизъм за наказание и санкции на нарушителите на закона”, обобщи Диана Хусеин. Нарушаването на закона по този демонстративен начин е поредната причина гражданите да не вярват на институциите и все по-отчаяно да гледат към бъдещето, смятат от „Зелени инициативи”.

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 74