Здраве

13 Януари 2010

1793

Петър Галев

Всяка година от сезонен грип у нас загиват около 2000 души

С акад. Ангел Гълъбов – директор на Института по микробиология при БАН, разговаря Петър Галев

- Акад. Гълъбов, след като отмина пикът на пандемичния грип, можем по-спокойно да анализираме случилото се. Какви са вашите изводи?

- Срещнахме се с един щам, който порази предимно млади хора. За съжаление и жертвите бяха в най-активната група – до 50 години. Точно това е една от основните разлики със сезонния грип. Но за всички трябва да е ясно, че по принцип грипът взема жертви всяка година.

Това заболяване не трябва да се подценява, независимо дали става въпрос за пандемичен или сезонен вирус. Още повече, смъртността от последния пандемичен вирус е отчетливо по-ниска в сравнение със сезонния грип.

Хората останаха с впечатление за нещо изключително по време на пандемията, защото през годините грипът не е обект на толкова засилен медиен интерес и някак обществото не разбира, че всяка година грипът взема жертви.

В нашата страна всяка година от сезонен грип загиват около 2000 души. Но тези цифри просто не са съобщавани. Това са предимно хронично болни хора – със сърдечни, белодробни, бъбречни и автоимунни заболявания.

- Ще има ли втора вълна от т.нар. свински грип?

- Възможно е, но това никой не може да предвиди. Ако се гледат данните за Южното полукълбо, там имаше втора вълна в много от страните, затова и ние можем да очакваме такава вълна. Но в момента заболеваемостта от А(Н1N1) е силно спаднала.

- Какво можем да очакваме от сезонния грип?

- Сезонният грип не е идвал в нашата страна вече две години. Последния път се срещнахме със „Соломонови острови”, а преди това с „Уисконсин”.

Сега очакваме сезонен вирус, който непременно ще ни засегне.Дали ще е Н3N2 или Н1N1, засега е трудно да се каже. Но вече има случаи в някои от европейските страни.

За празниците много хора бяха в чужбина, където са контактували и с вирусоносители. Традиционно в България сезонните вируси се проявяват през втората половина на януари и през февруари.

- Това, че сезонните вируси не носят имената на животни, означава ли, че са по-малко страшни?

- Е, имената на животни идват от източника на епидемията, която в конкретния случай с А(Н1N1) се зароди от една свинска ферма в Мексико. Но по принцип всички човешки грипни вируси имат животински произход.

Природният резервоар на грипните вируси са водоплаващите диви птици, а организмът на свинята често се явява като посредник, като един генетичен смесител.

- Как да се предпазим от сезонния грип?

- Все още може да се сложи ваксина, ако човек не е болен в момента от вирусно или друго инфекциозно заболяване.

При сезонния грип може да се направи и екстрена химиопрофилактика. Тя е оправдана, когато здравните власти установят широко разпространение на сезонния грип.

В България разполагаме с ефективните химиопрепарати срещу грипа, които за профилактика се прилагат по схема, определена от производителя.

Като цена най-достъпен е ремантадинът, който може да се прилага профилактично по 1 таблетка дневно за пациентите над 7-годишна възраст.

- Лечението е отново с противогрипните препарати.

- Да, но по друга схема, с по-високи дози. Важното е при грип максимално бързо да се започне специфичното лечение, защото тогава заболяването се овладява много успешно.

Освен химиопрепаратите срещу грип трябва да се прилагат и антиоксиданти – вит. С и вит. Е при децата след пубертета.

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 101