Отдавна съществува твърдението, че след хранене е вредно, дори опасно, да се влиза във водата. Причината е, че можело да се появят спазми и болки в корема, като се повишавал рискът даже от удавяне. Има ли обаче някакви истина в това мнение?

Всички помним колко бавно се движеше часовникът, след като хапнем на плажа и родителите ни забраняваха да влизаме във водата. Медицината обаче и до момента не разполага с доказателства, че физическата активност след хранене може да предизвика спазми. Засега е известно, че след хранене се усилва притокът на кръв към храносмилателните органи, а за плуване (както и за всяко друго физическо натоварване) от повишено кръвоснабдяване се нуждаят мускулните тъкани. От това специалистите са направили извод, че тъй като храносмилателната система не се кръвоснабдява достатъчно, храносмилането се влошава. Което може да причини стомашни колики и повдигане.

Подобни изследвания са правени сред професионални спортисти по дисциплините, свързани с дълги дистанции или триатлон. Естествено, при тези видове спорт физическото натоварване е несравнимо с това при детето, плуващо във водата.
Професионалните плувци никога не преяждат преди състезание, но и внимават стомахът им да не е празен. Защото, за да покажат добри резултати, са им необходими сили. Спортистите могат да ядат и по време на състезание, а ако при тях се появят спазми, това по-скоро ще е резултат от преумора, отколкото заради пълния стомах.

Според статистиката всяка година във водоемите действително загиват много деца. В Китай например удавянето е основна причина за детската смъртност в резултат на нещастен случай. Но приемът на храна не се смята за рисков фактор. Американски учени са установили, че основни причини за удавяне са неумение за плуване, неохраняеми водоеми и недостатъчен контрол от страна на родителите.

А при възрастните, както може да се очаква, водеща причина за удавяне е употребата на алкохол.

Независимо от всичко казано дотук, има други причини да не позволяваме на децата да се къпят след като са обядвали. Тези часове на деня обикновено са най-горещи, а на сянка по-лесно се избягват изгарянията и прегряването. Ако пък искаме да обясним на детето защо не може да влезе във водата веднага след хранене, можем да му кажем, че има риск от удавяне. Но науката не потвърждава такава зависимост.

Сподели във Facebook