Грипната епидемия през тази година засегна огромна част от хората, а все още краят й не се вижда. Към нея се добавиха и други зимни вируси, поради което буквално всеки втори преболедува или в момента е болен от някаква инфекция. И ако лечението на острата фаза от заболяването е до голяма степен стандартизирано, възстановителният период се подценява от пациентите, а и от някои лекари. Затова в седмиците, след като болестта уж е отминала, често човек се чувства по-зле, отколкото в дните с висока температура, кашлица и хрема.


Причините за това провлачване на симптомите са многобройни. Грипът и неговите усложнения предизвикват сериозна интоксикация в организма. Тя не отминава автоматично с унищожаването на вирусите и бактериите от проведеното лечение. Насищането на тъканите с кислород и хранителни вещества остава нарушено за различен период от време. Имунитетът също е снижен. Лежането по време на боледуване, дори и при младите хора, се отразява отрицателно на общия тонус. При ставане от леглото се получава световъртеж, прималяване, сърцебиене. Това се дължи на спадане на кръвното налягане (т.нар. ортостатизъм).
Освен това самото лечение на инфекциите има и своите странични ефекти върху тялото. Широкоспектърните антибиотици, с които се лекуват бактериалните усложнения, унищожават и естествената микрофлора. А пробиотичните полезни бактерии, които населяват червата, имат значение не само за преработването на хранителните вещества и за защитата на храносмилателната система от болести, но и за общия имунитет. Затова след антибиотичен курс много хора страдат от липса на апетит, нарушено храносмилане, метеоризъм, разстройства. Препаратите срещу температура, приемани в по-големи дози, натоварват черния дроб.
Всички тези фактори довеждат до физическа и умствена умора, намалена активност и работоспособност.


Преодоляването на слединфекциозните симптоми изисква комплексен подход. На първо място започнете прием на пробиотични препарати. С тях за кратък период (около 10 дни) ще възстановите нормалните функции на храносмилането. От поливитамини има нужда, когато по някаква причина не можете да си осигурите естествено разнообразно и пълноценно хранене. Става въпрос за прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове; качествени белтъчини от месо (филе), риба, мляко и млечни продукти; „бавни” въглехидрати – произведения от пълнозърнести брашна, бобови храни, овесени ядки; полезни мазнини – напр. от ядки и зехтин.
Обездвижването трябва да се преодолява постепенно. През първия ден без температура опитайте да прекарате повече време седнали и в леки домашни занимания. Пийте много течности – поне по 2 литра на ден – леко подсладени чайове и леко подсолени бульони и айряни. Чрез течностите по-лесно ще се освобождавате от натрупаните токсини.
За справянето с умората има специфично решение. Специален препарат, съдържащ две незаменими аминокиселини, захранва по физиологичен начин с енергия целия организъм. „Амбинор” съдържа аргинин и аспартат, няма странични действия и може да се употребява както от възрастни, така и от деца. Съчетава се без проблеми с всякакви други временно или постоянно приемани лекарства и с хранителни добавки.


След инфекциозно заболяване сменете четката си за зъби, независимо че може да е купена скоро. Почистете с хлорен препарат мивките, кранчетата на чешмите, банята и тоалетната.
Две седмици след края на острия период на заболяването направете контролни изследвания – кръвна картина, утайка, чернодробни ензими, креатинин и урея. Лекарят може да назначи и допълнителни тестове според характера и тежестта на прекараната болест. Направете си папка, в която съхранявайте медицинската си документация.

Сподели във Facebook