Отдавна са известни здравословните ефекти на ябълките. Причината е в техния химически състав. Такова количество витамини, минерали и други полезни вещества не се съдържат в нито един друг плод. Ябълките са богати на фибри, пектин, белтъчини, въглехидрати, витамините А, С, Е, К, РР, както и почти всички от групата В.

Ябълките съдържат много калций, калий, желязо, фосфор, цинк, йод, магнезиеви соли.

Витамин С подобрява състоянието на имунната система, укрепва стените на кръвоносните съдове, има антиоксидантни свойства.

Витамин A подобрява зрението, участва в синтеза на хормони, предпазва организма от инфекциозни болести.

Витамин Е е мощен антиоксидант, спиращ преждевременното стареене.

Фолиевата киселина (витамин В9) е особено необходима на бременните жени. Витамините от групата В укрепват нервната система.

Желязото е най-доброто средство срещу анемия. То е особено полезно за децата и бременните жени.

Калият извежда излишните течности от организма и така намалява отоците.

Калцият укрепва костно-мускулната система, предотвратява развитието на остеопороза, гарантира здрави зъби.

Магнезиевите соли са необходими за нормалната дейност на сърдечносъдовата система. Те пречистват кръвоносните съдове от натрупания холестерол.

При кои заболявания са полезни ябълките:

Болест на Алцхаймер

Ябълковият сок е добра профилактика срещу болестта на Алцхаймер. До този извод стигнаха учени, които проведоха експеримент с лабораторни мишки. Тези от тях, които били хранени с повече ябълки, имали по-добра памет. Те по-бързо намирали изхода от лабиринта в сравнение с мишките, в чието меню не присъствали ябълки.

Рак

Американски учени установиха, че редовната употреба на ябълки може да понижи риска от рак на панкреаса. А вещества, присъстващи в кората на тези плодове, предотвратяват растежа на раковите клетки на млечната жлеза.

Сърдечносъдови заболявания

Витамините и другите полезни вещества в ябълките укрепват стените на кръвоносните съдове. Освен това фибрите не позволяват на холестерина да се натрупа в кръвоносните съдове. Всичко това понижава риска от инфаркт, инсулт и други сърдечносъдови заболявания.

Бронхиална астма

Изследвания са доказали, че употребата на 5 ябълки на ден понижава опасността от белодробни заболявания, в това число и на бронхиална астма. А децата, често употребяващи ябълки, по-лесно се справят с това заболяване.

Аномалии при плода

Ябълките са особено полезни в периода на бременността, защото могат да удовлетворят повишената потребност на организма от витамини и минерали. Те препятстват развитието на аномалии у плода и намаляват риска от усложнения при бременността.

Заболявания на храносмилателната система

Голямото количество фибри, съдържащо се в ябълките, подобрява храносмилането. Те са полезни и при запек, и при разстройство.

Сподели във Facebook