С напредването на възрастта повечето хора се замислят за здравословното състояние на сърцето си, а шведски специалисти установиха как може да се предпази този важен орган. Оказва се, че редовната употребя на ядки понижава риска от аритмия. Тя е много разпространена и може да доведе до инфаркт или сърдечна недостатъчност.

Изследователите от Швеция анализирали данните за здравословното състояние на 61 000 души на възраст от 45 до 83 години. В продължение на 17 години учените следили хранителния режим на участниците в експеримента и оценявали състоянието на сърдечносъдовата им система. Това позволило на изследователите да открият връзка между храненето и аритмията.

Установено било, че именно употребата на ядки позволява чувствително да се намали риска от аритмия и да се увеличи продължителността на живота. Според учените, ако ядките присъстват в менюто на хората 1-3 пъти на месец, това намалява опасността от появата на аритмия с 3%, при 1-2 пъти на седмица – с 12%, а над 3 пъти на седмица – с 18%.

Сподели във Facebook