Ядките съдържат много ценни за здравето мастни киселини и витамини, но ако искаме да постигнем максимален ефект, трябва правилно да ги употребяваме.

Научни изследвания потвърдиха, че при хората, в чието меню ежедневно присъстват ядки, е най-нисък рискът от исхемична болест на сърцето, от онкологични заболявания и от преждевременна смърт. Не бива обаче да се употребяват повече от 20-30 грама на ден.

Как трябва да се употребяват ядки, за да бъдат част от здравословното хранене:

С черупките

Според специалистите именно небелените ядки са най-полезни. Почистените, за да бъдат опаковани, бързо се окисляват.

Сурови

Най-правилният избор са суровите ядки, защото в тях се запазват най-много полезни микроелементи. Производствената обработка, в това число и печенето, унищожава голяма част от витамините, а за пърженето им често се използват вредни мазнини.

Без добавки

Посоляването, подслаждането или добавянето на каквито и да било подправки и вкусове намалява здравословния ефект от употребата на ядки.

Сподели във Facebook