Здраве

7 Септември 2020

Животът днес

Учени все по-често препоръчват яйцата на закуска. Причината е, че те са много добър източник на животински белтъчини, на холин, желязо, цинк и други важни микроелементи. Какви са петте предимства на яйцата за здравето при умерена употреба:

За мозъка

Съдържащият се в яйцата холин предпазва мозъка от последиците на стареенето, сярата подобрява усвояването на хранителните вещества. В яйцата има и фолиева киселина, която е необходима за доброто състояние на централната нервна система. Дефицитът на холин и на фолиева киселина води до деменция.

За апетита

Изследвания са доказали, че употребата на яйца на закуска оказва влияние върху апетита, което помага по-добре да се контролират чувството на глад и размерът на порциите през деня.

За бременни

Достатъчното количество холин по време на бременност има решаващо значение да развитието на мозъка на плода и може да ускори когнитивното му развитие по-нататък. Фолиевата киселина играе важна роля в предпазване от мозъчни увреждания. Яйцата съдържат и витамин В12, който е необходим за образуването на червени кръвни телца, за функциите на мозъка и синтеза на ДНК.

За зрението

Жълтъкът на яйцата зарежда организма с важните за зрението антиоксиданти – лутеин и зеатаксин. Те намаляват риска от влошаване на зрението и от очни заболявания с напредването на възрастта, включително катаракта и глаукома.

За костите

Яйцата са един от малкото природни източници на витамин D, който подобрява усвояването на калция, необходим за доброто състояние на костите.

Сподели във Facebook