Здраве

25 Октомври 2020

Животът днес

Отдавна учените са установили, че яйцата осигуряват много предимства за здравето. И това не е чудно, защото те са богати на белтъчини, полезните омега-3 мастни киселини и голям брой други важни микронутриенти.

Защо специалистите препоръчват яйцата на закуска:

Подобряват зрението

Яйцата съдържат ключови хранителни вещества, които предпазват очите на възрастните хора. Става въпрос за лутеин и зеатаксин. Те действат като антиоксиданти и спират негативните последици за зрението, предизвикани от възрастта.

Понижават теглото

Според специалистите яйцата са идеално допълнение към диетите за отслабване, защото съдържат белтъчини и засищат. За разлика от рафинираните въглехидрати, те обезпечават организма с „по-чиста“ енергия, която повишава издръжливостта и ефективността от тренировките.

Повишават когнитивните способности

Яйцата са богати на холин, за който е доказано, че е необходим за мозъчната дейност.

Подобряват състоянието на сърдечносъдовата система

Независимо, че съдържат повече холестерин, изследвания са установили, че употребата на яйца повишава нивото на „добрия“ холестерин и понижава нивото на „лошия“. Това намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт.

Поддържат ръста и развитието

В яйцата има белтъчини, минерали, витамини и антиоксиданти. Затова не е чудно, че те са изключително полезни за младия, развиващ се организъм.

Осигуряват хормонален баланс

Съдържащите се в яйцата минерали като йод и селен помагат да се регулира нивото на хормоните. В по-дългосрочна перспектива това може да предотврати здравословни проблеми, свързани с хормоналния дисбаланс.

Сподели във Facebook