Аминокиселините са сред най-често употребяваните хранителни добавки от спортистите поради важната им роля в процесите, протичащи в организма при активна физическа или спортна активност и най-вече за възстановяването му. Съществуват сериозни научни разработки, които абсолютно целенасочено установяват положителния ефект от две аминокиселини при занимаващите се със спорт. Те са жизненонеобходими за организма.

Едната, аспартатът, е есенциална, т.е. организмът не може да си я произведе сам, трябва да се вкара отвън. Другата, аргинина, организмът си произвежда сам. Но тъй като нуждите му при спортно натоварване са по-големи, се явява необходимост от допълнително внасяне. И двете аминокиселини са приложени за лечение на физическа и психическа умора за първи път през 1965 г. и е установено, че аргининът самостоятелно, както и заедно с аспартат или други аминокиселини, повишава спортните резултати. Това става по няколко механизма. Единият е повишено производство на ендогенен хормон на растежа, роля в синтеза на креатина и стимулиране на азотния оксид (който от своя страна подпомага справянето на организма с физическите усилия).

Препаратът Амбинор, съдържащ тези аминокиселини, има и съдоразширяващ ефект - увеличава кръвоснабдяването в жизненоважните органи - мозък, сърце, бял дроб, в мускулите. Именно поради този ефект азотният оксид се отразява стимулиращо и на потентността. Затова препаратът има роля за преодоляване както на физическата и психическата, така и на сексуалната умора. При всички случаи е подходящ и за хората, които се занимават не с професионален, а с любителски спорт. При натоварване се наблюдава повишаване на енергийния резерв, ефикасно се разпределя и поддържа постоянна концентрация на глюкоза в кръвта.

Препаратът подобрява усвояването на други енергийни вещества, които по принцип стоят като резерв на организма – това са свободните мастни киселини. Т.е. подпомага оксидацията и енергийното им усвояване. И третото свойство, което е важно за спортуващите с цел по-бързо натрупване на мускулна маса, е анаболният ефект. Освен това много важен е приносът за преодоляване на умората в резултат на спортни натоварвания. Всеки знае, че, особено ако дълго не е спортувал, при активно движение се появява т.нар. мускулна треска, която е резултат от натрупването на млечна киселина в мускулите. Именно там действат съдържащите се в Амбинор аминокиселини със своето предпазно спрямо млечната киселина действие.

Други продукти от обмяната на веществата при спорт са амоняк и пикочна киселина и този препарат подпомага неутрализирането им, предотвратява токсичния им ефект върху мускулите, сърцето, черния дроб и т.н. На следващо място е въздействието върху психиката – подобрява съня, улеснява приемането на нова информация и освежава паметта. Този ефект е особено полезен през периоди на усилен умствен труд и психическо напрежение - като изпитни сесии, приключване на проекти и т.н.

Трябва да се знае, че двете аминокиселини имат синергичен ефект. Освен тях в препарата се съдържа и магнезий, който е също така есенциален микроелемент и задължително трябва да се внесе в организма отвън. Той е важен за функцията на централната нервна система, като осигурява нормална нервно-мускулна проводимост, намалява освобождаването на стресовите хормони, влияе върху сърдечносъдовата система, регулирайки помпената функция на сърдечния мускул.

Важно е също така съдържанието на витамин В6 в продукта. Той е особено необходим за правилното функциониране на нервно-мускулната, хормоналната, кръвотворната и имунната система. Самият витамин В6 улеснява усвояването на магнезия и засилва неговите благоприятни въздействия.

Важно е да се знае, че изброените ефекти на продукта – повишаване на работоспособността, на физическата и психическата издръжливост, на способността за концентрация, детоксикиращата роля – се проявяват след продължителен прием (не по-малко от месец). Не се наблюдават никакви странични ефекти.

 

 



 

Сподели във Facebook