Учени проведоха изследване и установиха колко често човешкият организъм обновява клетките си.

За най-кратко време се обновяват клетките на главния мозък, отговарящи за логиката, паметта и обучението. Според специалистите колкото повече нова информация усвоява човек, толкова по-динамични са процесите на регенерация.

На второ място е кръвта, а на трето – кожата. Ако човек се нарани, епидермисът започва бързо да произвежда нови клетки, за да заличи увреждането. В същото време всеки ден умират милиарди стари клетки. С възрастта този процес се забавя.

За черният дроб е типично, че може да обнови напълно клетките си за 300-500 дни. Даже ако е загубил 75% от обема си, само за 3-4 месеца може да се възстанови напълно.

Ако човек се храни балансирано, едва ли ще има проблем с костите, твърдят учените. Скоростта на възстановяване на костната тъкан също е много висока. Костите могат напълно да се обновят за 7-10 години.

По-бавно се обновяват червата. Изключение правят епителните повърхности, които се променят напълно само за 5 дни.

Мускулите се обновяват за 15 години, а сърцето – за 20 г. Роговицата на окото се обновява веднъж на 10 години, но възрастта на лещата се равнява на човешката. Също така не се обновяват и мозъчните клетки, които получават зрителна информация, съобщиха специалистите.

Сподели във Facebook