Здраве

28 Януари 2010

1886

Животът днес

За победата на волята и духа

Да живееш благодарение на човешката доброта, означава да живееш с усмивка.

Такова е и посланието на първите Национални игри за трансплантирани, които ще се проведат в България – „Живот с усмивка”. На 8, 9 и 10 юни в НСА българите с присадени органи ще покажат на цялото ни общество, че всеки човек има шанс за щастливо бъдеще, че човешката воля и дух могат да поемат полета на мечтата и да кацнат с наша помощ на пиедестала, наречен ПОБЕДА.
В този смисъл трансплантацията е победа на живота над смъртта. Един загубен човешки живот може да спаси няколко други.

Провеждането на игрите има за цел да повиши  общественото съзнание относно даряването и трансплантацията на органи. Всъщност дарителите на органи са се увеличили с повече от 30%, сочи опитът на държави, в които са се провели Световни игри за трансплантирани.

Първата страна – домакин на тези събития, е била Великобритания през 1978 г. Още тогава е имало участници от Великобритания, Франция, Германия, Гърция и САЩ. Така Световните състезания за трансплантирани стават все по-популярни. Летните се провеждат на всеки две години, а през 2005 г. привличат над 1500 атлети от цял свят.

От 2007 г. Българският съюз на бъбречнотрансплантираните (БСБТ) е официален член на Световната федерация на игрите за хора с трансплантация (World Transplant Games Federation) и организатор на благородната инициатива, която ще стане факт у нас след по-малко от седмица.

Участниците в игрите могат да са на възраст от 10 до 80 години, а условието е да са претърпели трансплантация минимум една година преди състезанието и да имат стабилни показатели през последните шест месеца.

Съревнованието включва 6 спортни дисциплини – колоездене, петанка, тенис на корт, стрелба с въздушна пушка, тенис на маса, стрелба с лък, плуване, и ще донесе незабравими емоции не само на състезателите, но и на цялата публика.

Патрон на събитието е г-жа Илиана Раева, а гости ще бъдат известни спортисти в съответните дисциплини. Освен всичките си плюсове, първите Национални игри за трансплантирани ще популяризират спорта и физическите упражнения като средство за пълното възстановяване и благополучие на хората с присадени органи.

Председателят на БСБТ - Стоянка Ананиева, с гордост сподели пред вестник „Живот и Здраве”, че са получили покана за участие в ХVІІ световни летни игри, които ще се проведат от 22.08.2009 г. до 30.08.2009 г. в Gold Coast, Австралия.

Целта на игрите е да бъде показана победата на човешките умения над безнадеждността и да се популяризира донорството. Участвайки в игрите, българските състезатели биха могли да създадат контакти с хора от всички краища на света, споделящи същата съдба, и да покажат интеграцията си в обществото.

Организаторите отправят призив за включване в благородните им инициативи, за финансова подкрепа при осъществяването на Първите национални игри за трансплантирани, и по този начин – подкрепа и на отбора ни при представянето му на Световните игри!

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 74