Здраве

27 Април 2015

1389

Животът днес

За здраво сърце диета с риба и пълнозърнести храни

Сърдечносъдовите заболявания са причина №1 за смъртност у нас. При това ние сами можем да направим доста за профилактиката и подобряването на състоянието при вече появили се оплаквания. Как точно става това обясняват специалистите от Кардиоцентър „Понтика“ в платформата CredoWeb.

Научете се да ходите при специалист не след констатиране на заболяването, а проявете грижа към себе си и проверявайте как е сърцето ви поне веднъж годишно. Това се отнася особено за тези, в чийто род има хора, преживели инфаркт или инсулт, хипертоници, с висок холестерол, наднормено тегло, диабетици, претърпели сърдечни операции. Първата крачка да намалите риска от сърдечно заболяване е да внимавате с храненето. Правилната диета намалява риска от атеросклероза, която  стеснява и блокира кръвоносните съдове. Ако запушването на артериите вече е започнало, правилното хранене и промените в начина на живот ще забавят прогреса на заболяването. Плаката в съдовете дори може да бъде намалена по този начин. Нездравословното хранене, заседналият начин на живот и затлъстяването са сред основните причини за сърдечносъдовите заболявания!

Не всички мазнини са лоши за сърдечносъдовата система. Полезните допринасят за намаляването на общия холестерол и триглицеридите в кръвта. Те са в зехтина, маслото от рапица, в ядките и семената. Не се лишавайте напълно от месо, а наблегнете на пилешко и телешко. Рибата е основен източник на протеини и омега-3 мастни киселини, затова заема важно място в хранителния режим, пишат кардиолозите. В седмичното меню е добре да присъстват фасул, леща или грах, защото бобовите храни съдържат белтъчини, бедни на мазнини и холестерол. Контролирайте и употребата на сол – това ще регулира кръвното налягане, и задължително увеличете консумацията на пресни плодове и зеленчуци за сметка на пържените храни и полуфабрикатите. Пийте и от 1,5 до 2 литра вода/течности дневно, освен ако лекар не е ограничил приемането им по някаква причина.

Правилната диета помага за намаляване на общия и лошия холестерол, за овладяване на високото кръвно и високата кръвна захар. Неусетно се сваля и теглото. Необходимата на тялото енергия трябва да идва от сложни въглехидрати: кафяв ориз, пълнозърнест хляб. Те освобождават по-бавно захар в кръвта и ни държат сити дълго време. Простите въглехидрати от безалкохолни напитки, захар и сладкиши се ограничават до минимум. Важно е и да се обърне внимание на редовното хранене: 5 до 6 малки хранения дневно могат да контролират пристъпите на глад, да регулират метаболизма и нивото на кръвната захар. 

Най-важният съвет: движете се повече - не пропускайте да излезете на открито сред природата. Физическите упражнения заздравяват сърдечния мускул, подобряват кръвния поток, намаляват високото кръвно, повишават настроението. 

Потърсете профила на Кардиоцентър „Понтика“ на credoweb.bg

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 143