Здраве

20 Септември 2018

Животът днес

Онкологичните заболявания отказват да отстъпят, а с тежката диагноза „рак“ се сблъскват все повече хора по света. Според доклад на Международната агенция по изучаване на рака към Световната здравна организация през 2018 г. ще бъдат регистрирани около 18,1 млн. нови случая на заболяване от рак. Сред причините специалистите отбелязват усъвършенстваните възможности за диагностика, ръста на населението и увеличената продължителност на живот на хората.

Според представената статистика диагнозата „рак“ ще бъде поставена на всеки пети мъж и всяка шеста жена на планетата. През 2018 г. се очаква от онкологично заболяване да починат 9,6 млн. души. Най-много жертви ще вземат ракът на белите дробове, на червата, на стомаха, на черния дроб и на гърдата, се твърди в доклада.

„В Европа, където живеят само 9% от населението на Земята, се диагностицират 23,4% от всички случаи на заболявания от рак по света и 20% от смъртните случаи, свързани с тях. Като цяло диагнозата „рак“ се поставя по-често в богатите страни отколкото в бедните“, бият тревога специалистите. И отбелязват, че много от случаите са били предотвратими, защото са обусловени от фактори, свързани с начина на живот на хората. Само в Германия те са станали причина за 37% от онкологичните заболявания. Сред факторите, водещи до рак, са пушенето, прекомерната употреба на алкохол, наднорменото тегло, ниската физическа активност, нездравословното хранене и инфекциите. Сред външните фактори учените посочват въздействието на радона, фината прах, солариумите и пасивното пушене.

Поради недостатъчно данни при оценката не е било отчетено влиянието на някои други фактори като ултравиолетовото излъчване. Затова според учените резултатите може да се окажат още по-песимистични.

Сподели във Facebook