Зад волана: три важни съвета на лекарите, които могат да спасят живот

Специалисти предупреждават за опасностите, когато сме зад волана през лятото. Те предлагат и своите препоръки на шофьорите как да намалят риска от катастрофа и да поддържат организма си в добра форма, ако им предстои дълъг път в горещини над 30 градуса.

1.Понижаване на концентрацията

Според психотерапевти при температура на въздуха до 25 градуса шофьорът може да управлява автомобила без проблеми в продължение на 4-5 часа. Но при температура над 30 градуса след час и половина-два човек вече е уморен. Причината е, че в жегата обмяната на веществата се забавя и сигналите за опасност, които постъпват в мозъка, се притъпяват. В резултат на това реакциите отслабват.

Съвет: Преди дълъг път изпийте таблетка глицин (аминокиселина, която активизира мозъка). Дори и ако в колата има климатик, спирайте да шофирате на всеки час и половина-два часа (организмът реагира не само на температурата в колата, но и на улицата). След като спрете колата, натиснете силно и масажирайте 1-2 минути точката между веждите си. Това ще ви зареди с енергия.

2.Обезводняване

В жегата и задуха за един час тялото може да отдели до половин литър пот. Ако не се компенсира изгубената течност, може да се получи хипоксия – кислороден глад на мускулите и мозъка. Това води и до намаляване на скоростта на реакциите, предупреждават психоендокринолози. Вероятността да се появят и микроспазми на мускулите на крайниците нараства, което е крайно опасно при шофиране.

Съвет: Преди път изпийте един доматен сок. Калият в този сок поддържа водно-солевия баланс на организма. Преди шофиране не яжте сладки храни – захарта засилва потоотделянето. Също така избягвайте и мазна храна – тя забавя обмяната на веществата. Докато пътувате, пръскайте на всеки 15-20 минути лицето и шията си с минерална вода. И разбира се, не забравяйте да пиете често вода.

3.Заслепяващо слънце

Много катастрофи през лятото се случват, когато заради светещите в очите му слънчеви лъчи водачът на превозното средство не може да забележи летящата срещу него кола.

Съвет: Най-добре е да се пътува рано сутрин или след залез слънце. Но ако се налага да пътувате, когато слънцето е в зенита си, е препоръчително да шофирате със слънцезащитни очила със специални стъкла. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 154