Здраве

18 Февруари 2014

5612

Животът днес

Задух, странна алергия или бъбречни проблеми - може да е васкулит



Илияна АНГЕЛОВА

Възпалението на съдовете има разнообразни симптоми, затова се открива трудно, казва проф. Марта Балева

Васкулитът - възпаление на съдовете, се смята за рядка диагноза, отнася се до цяла група заболявания. Може и да са по-често срещани, но се откриват трудно. Нерядко се проявяват маскирани със симптоми като други болести - ревматологични, бъбречни или белодробни, казва проф. Марта Балева от Клиника по клинична имунология в Александровска пред новата мрежа за лекари и пациенти credoweb.bg. Понякога лекарите назначават лечение според симптомите и само, ако терапията не дава резултат, се стига до имунолог. Много васкулити остават неоткрити.

Възпалението на съдовете може да е от инфекциозен характер или автоимунен, допълва проф. Балева. В част от случаите васкулитът е реакция на организма към вируси или бактерии. Това причинява автоимунна болест. Типичен пример е при панартериитис нодоза и връзката с хепатит В. Изобщо хепатит В причинява много автоимунни болести. Чернодробната увреда при него е само върхът на айсберга, често се достига до васкулит. Има и други заболявания, които изиграват ролята на отключващ фактор. Един от главните заподозрени е вирусът на Епщайн-Бар – инфекцията с него може да е в основата на различни здравословни проблеми.

Поставянето на правилната диагноза е трудна задача, казва проф. Балева. Лекарите трябва да познават клиничната картина на васкулита, но също и да знаят какво да изследват. Например при този на Churg-Strauss основният клиничен симптом е задухът, но може да има моно- или полинефрит, еузинофилия, носна полипоза, алергия към нещо (включително лекарства), пояснява проф. Балева. Вегенеровата гранумалутоза пък може да се прояви с кървави храчки и съмненията да са първо за туберкулоза.

Автоимунните васкулите се развиват постепенно във времето. Може процесът да е протичал дълго време, без човек да му обръща внимание. Често задухът се бърка с бронхиална астма и се лекува с кортикостероиди. Накрая пациентите стигат до имунолог, едва след като стане ясно, че другите терапии не помагат.

Напредък в диагностиката при системните васкулити е доказването на антинеутрофилни цитоплазмени антитела (ANCA), посочи проф. Балева. Това е изследване, което се прави в имунологичните лаборатории. Там има необходимите специалисти, които могат също и да изтълкуват правилно резултатите. Проблем за пациентите в България е, че малко от имунологичните изследвания се поемат от здравната каса. Все пак пациентът има право да знае кои са подходящите изследвания, друг въпрос е как те ще бъдат заплатени, коментира лекарката.

Не можем да излекуваме васкулита, целта е да помогнем и да отдалечим настъпването на фатални усложнения, казва проф. Балева. Стандартната терапия включва кортикостероиди и цитостатици. В тежки случаи се прави плазмафереза.

Повечето пациенти са в млада и средна възраст, по-рядко се среща при възрастните. По правило те постъпват първо в ревматологията или в дерматологията. Ако болните са с панартериитис нодоза, се засягат бъбреците, тогава те търсят помощ в нефрологията. При Вегенеровата грануломатоза постъпват в пулмологията или в УНГ отделенията. Васкулитите засягат различни органи и системи, затова пътят на пациентите обикновено минава през различни клиники.
Васкулити може да има и при някои тежки заболявания, най-вече онкохематологични. Смята се, че туморната инвазия е причина за васкулита.

Повече за васкулитите и проблемите с имунната система четете в credoweb.bg.


Сподели във Facebook
Етикети: Брой 88