Здраве

15 Септември 2014

13112

Животът днес

Задухът е сигнал за посещение при кардиолог

Оплакването може да е симптом за много различни заболявания

Когато задухът - недостиг на въздух в покой, започне да пречи на нормалния начин на живот, трябва задължително да отидете на лекар, казва д-р Светослав Гогов, инвазивен кардиолог в кардиоцентър "Понтика". Симптомите може да се проявят и при натоварване, например ако тичаме след рейса, или сме изкачвали по стълбите пет-шест етажа. Тогава те не са признак на болест! Не са повод за тревога и при емоционално вълнение или пристъп на паника или гняв. Лекар трябва да потърсите само ако се задъхвате без видима причина, усещате стягане в гърдите или недостиг на въздух при вдишване или издишване.

Недостигът на въздух е основен симптом при заболявания на дихателната система. Симптомите са затруднено вдишване заради “пълни” с храчки и слуз бронхи или заради тумори на белия дроб; затруднено издишване поради спазъм на бронхиалната мускулатура (такъв е случаят с бронхиалната астма). За да разберете каква е причината за белодробния задух, трябва да се изследвате и лекувате при пулмолог.

Коронарната болест на сърцето също се проявява с недостиг на въздух, отбелязва д-р Гогов. Задухът е толкова типичен симптом за коронарната болест на сърцето, както и болката отляво в гърдите - смазваща, преминаваща към лявата ръка или лявата страна на долната челюст. Понякога коронарна болест на сърцето се развива в така наречения тих вариант - тогава еквивалент на стенокардията е внезапният силен задух.

Ако болките в гърдите и задухът са възникнали за първи път в живота ви, незабавно повикайте линейка. При мъжете, особено по-младите, исхемичната болест на сърцето понякога се проявява за пръв път като инфаркт на миокарда. Изследванията при оказване на първа помощ обикновено се ограничават с ЕКГ, а след това решение за методите на изследване и лечение взема кардиологът.

Белодробната емболия - запушване с тромби, също се проявява със задух. Най-честата причина за това заболяване е тромбофлебитът на дълбоките вени и за съжаление невинаги е придружен с появата на повърхностни разширени вени, които може да накарат човек да отиде на лекар. Коварството на тромбофлебита е в това, че често първият му епизод преминава много леко - оток и болки в краката, спазми в мускулите на прасеца - всичко това не предизвиква тревога и човек не търси консултация със специалист. Във вените на болните крайници обаче остават съсиреци, които могат да запушат белодробната артерия. Симптомите на белодробната емболия са рязко възникване на задух на фона на добро общо здраве, болезнена кашлица, пронизваща болка в гърдите, а в по-тежки случаи лицето на пациента може да посинее.

Съвременната медицина може ефикасно да излекува това сериозно заболяване, но по-добре е да не чакате да настъпят усложнения, а своевременно да отидете на лекар. Добрата новина е, че развитието на много от тези заболявания може да се предотврати или облекчи с навременно лечение на сърдечносъдовите или белодробните заболявания, напомня д-р Гогов.

Още от съветите на специалистите на кардиоцентър „Понтика” четете в профила му www.credoweb.bg/SBALK-Kardio-Centyr-Pontika-profile-20705.html.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 114