Здраве

23 Септември 2020

Животът днес

Според последни данни загубата на обонянието и вкуса, предизвикани от коронавируса, се различават тези, които са следствие от простудата или грипа, съобщава списание Rhinology.
Като цяло симптомите на COVID-19 са подобни на проявите на добре известните на хората простуди и грип. Коронавирусът може да предизвика кашлица, повишена температура, затруднено дишане. Учени от Великобритания обаче установиха, че при заразените с COVID-19 възниква пълна и много рязка загуба на обоняние. При простудните инфекции тя е предшествана и съпроводена от запушен нос и хрема.

Що се отнася до загубата на вкус, при коронавируса тя е доста необичайна – вкусовите усещания не просто се променят, а напълно изчезват и човек не може да различи сладко от горчиво. Явлението е в резултат на въздействието на коронавируса върху нервните клетки, контролиращи възприемането на вкусовете и миризмите.

Именно интензивността на тези нарушения отличава пациентите с коронавирус от заболелите от простуда или грип, смятат изследователите

Сподели във Facebook