Водещата научно-изследователска фармацевтична компания Boehringer Ingelheim проведе онлайн международна среща с медиите на тема връзката между захарен диабет тип 2 (ЗДТ2) и сърдечносъдовите (СС) заболявания, които са водещите причини за смърт сред пациентите със ЗДТ2. Събитието бе насочено и към повишаване на информираността за това, колко е важен диалогът между лекар и пациент относно сърдечносъдовото здраве при тази група пациенти.

Срещата бе проведена в партньорство с „CARE 4 YOUR HEART” - Асоциация за превенция на усложненията, свързани с диабет. Цели на събитието бяха напредък в промяната на възприятието, че за лечението на ЗДТ2 е достатъчен само добър контрол на нивата на кръвната захар и повишаване на информираността относно СС риск при пациентите с това хронично заболяване.

Броят на хората по света със ЗДТ2 се увеличава непрекъснато. В момента около 463 милиона възрастни живеят с диабет, като 90% от тях са случаи на ЗДТ2. Очаква се броят на диабетно болните да нарасне до 700 милиона души през 2045 г.

Когато хората мислят за заболяването захарен диабет (ЗД), първото нещо, за което обичайно се сещат, е необходимостта от проследяване на нивата на кръвната захар. Съществуват обаче и много други фактори, които трябва да се вземат предвид в процеса на контрол на заболяването. ЗД може да причини усложнения в различни органи и части на тялото, като например очите, устата, нервите, бъбреците и сърцето. СС заболявания са основна причина за смърт сред пациентите със ЗДТ2. Грижата за сърцето е от първостепенно значение за хората, живеещи с диабет тип 2, и е изключително важно пациентите да разговарят с лекар как могат да се предпазят.

По време на събитието Жан-Люк Езле - председател на Световната сърдечна федерация, проф. Рикардо Фонтеш-Карвальо, Португалия, д-р Сара Джарвис, Великобритания и проф. Томас Вашер, Австрия, дадоха отговор на въпроса защо е важно пациентите със ЗДТ2 да водят регулярни разговори с личния си лекар и лекуващ специалист. Други дискутирани теми бяха: как пациентите да поддържат в норма нивата на кръвната глюкоза при ЗДТ2; възможностите за лечение, както и необходимите действия, които трябва да бъдат предприети за протекция на сърдечносъдовата система.

„Високите нива на кръвната захар предразполагат към по-голямо количество запушване на артерии в цялото тяло, но най-вече в органи като сърцето и мозъка. Пациентите с диабет обикновено имат и високи нива на лош холестерол и са предразположени към развитие на хипертония, затлъстяване и липсата на физическата активност в ежедневието допринася за увеличаването на техния сърдечносъдов риск. Захарният диабет тип 2 значително повишава риска от развитие на сърдечно заболяване и инсулт, дори когато нивата на кръвната захар са добре контролирани. Това показва нуждата от интегриран подход  за контрол на всички сърдечносъдови рискови фактори с цел намаляване на опасността.“, заяви кардиологът проф. Рикардо Фонтеш-Карвальо от Португалия по време на събитието.

Сподели във Facebook